پرتال -اخبار و آگهی استخدام و دانشگاه

این سایت وابسته به هیچ سازمانی نیست

پرتال -اخبار و آگهی استخدام و دانشگاه

این سایت وابسته به هیچ سازمانی نیست

چرا به خاطر بی اختیاری ادرار، احساس شرم می کنید؟

خیلی از مردم فکر می کنند که عدم کنترل ادرار یا مدفوع، مشکلی شرم آور است. اما شما اگر به این بیماری مبتلا هستید، نباید سکوت کنید و سختی های آن را تحمل کنید.

شما می توانید کارهایی را برای پیشگیری یا کنترل آن انجام دهید:

چرا به خاطر بی اختیاری ادرار، احساس شرم می کنید؟

دستگاه ادراری

خیلی از مردم فکر می کنند که عدم کنترل ادرار یا مدفوع، مشکلی شرم آور است. اما شما اگر به این بیماری مبتلا هستید، نباید سکوت کنید و سختی های آن را تحمل کنید.

شما می توانید کارهایی را برای پیشگیری یا کنترل آن انجام دهید:

- این مشکل قابل حل است، پس اولین کار برای رفع آن این است که حتما به پزشک مراجعه کنید.

- هر 2 ساعت یک بار برای ادرار کردن به توالت بروید.

- در طول روز 6 تا 8 لیوان مایعات بنوشید.  نوشیدن آب کافی برای جلوگیری از عفونت ادراری لازم است.

- بعد از ساعت 8 شب از نوشیدن مایعات خودداری کنید.

- لباس های آزاد و راحت بپوشید.

- عضلات کف لگن را با تقویت کنید. برای این کار، تمرینات زیر را انجام دهید:

تمرین اول : هربار که برای ادرار کردن به توالت می روید، چندین بار به طور ارادی، دفع ادرار را قطع و شروع کنید.

تمرین دوم : ناحیه مقعد را سفت کنید، مانند حالتی که می خواهید مانع دفع مدفوع شوید و این حالت را برای مدت 5 ثانیه حفظ نموده و بعد رها کنید. در طول انقباض نفس خود را حبس نکنید. این کار را چندین بار در طول روز انجام دهید. تکرار این تمرین باید در حدی باشد که خسته نشوید. این تمرین را در حالت ایستاده ، نشسته و یا خوابیده می توانید انجام دهید.

- مثانه را تقویت کنید.

برای این کار سعی کنید کم کم مدت زمان بیشتری ادرارتان را نگه دارید. برای شروع هر 2 ساعت یک بار ادرار کنید. به تدریج سعی کنید این مدت زمان 2 ساعت را بیشتر کنید. این که چقدر این فاصلـه زمانـی را بیشتر می کنید به خودتان بستگی دارد، ولی باید در حدی باشد که ادرار نریزد. کم کم این فاصله را به 3 تا 4 ساعت برسانید. این تمرین را لازم نیست که شب ها انجام دهید. با انجام این تمرین توانایی مثانه برای نگه داشتن ادرار بیشتر می شود.

در واقع بی اختیاری ادرار و مدفوع، یعنی عدم کنترل مثانه یا حرکات روده. این حالت به این دلیل ایجاد مشکل می کند که ممکن است در همان زمانی که نیاز به دستشویی دارید در اختیارتان نباشد. ممکن است دفع ادرار یا مدفوع به صورت کاملا غیر منتظره رخ دهد، مثلا زمانی که عطسه می کنید و یا این که می دوید.

اگر شما دچار بی اختیاری هستید، این مساله را به خاطر داشته باشید که شما تنها نیستید، میلیون ها زن و مرد در سراسر جهان دچار این مشکل هستند که باید درمان شوند. مراجعه به پزشک به شما کمک می کند که بهترین راه درمان خود را بیابید.

این حالت ممکن است موجب کناره گیری فرد از فعالیت های اجتماعی وی شود که بسیار اشتباه است.

بی اختیاری ممکن است در همه افراد رخ دهد، ولی در بین زنان و سالمندان بیشتر شایع است. زنانی که زایمان کرده اند، بیشتر در معرض خطر هستند. برخی شرایط پزشکی مانند دیابت و یا آسیب های بدنی نیز ممکن است موجب شود تا شما کنترل ادرار و یا عضلات روده خود را از دست دهید و به بی اختیاری مبتلا شوید. درمان این بیماری ها موجب می شود تا شما کنترل خود را به دست آورید.

خیلی از مردم می توانند با ایجاد تغییراتی آسان در رژیم غذایی، فعالیت بدنی، کنترل وزن و عدم مصرف دخانیات ، از بروز این مشکل پیشگیری کنند.

اگر شما دچار بی اختیاری هستید، این مساله را به خاطر داشته باشید که شما تنها نیستید، میلیون ها زن و مرد در سراسر جهان دچار این مشکل هستند که باید درمان شوند. مراجعه به پزشک به شما کمک می کند که بهترین راه درمان خود را بیابید.

مهم نیست که چند ساله هستید. فعالیت بدنی و سرگرمی های جالب برای سلامتی شما مفید است. داستان های جالب بخوانید و اگر مسن هستید، می توانید داستان زندگی خود را نیز بنویسید. 

مریم مرادیان نیری – کارشناس تغذیه

منابع:

http://www.tbzmed.ac.ir/health

http://newsinhealth.nih


تهدیدی برای همه سالمندان

مشکلات شکمی

اگر پای درددل پدربزرگ‌ها، مادربزرگ‌ها و خلاصه سالمندان نشسته باشید این جمله را حتما شنیده‌اید: پیری است و هزار درد! البته درست است که پیری با برخی مشکلات و ناراحتی‌ها همراه است ولی با مراقبت از خود می‌توان این مشکلات را به حداقل رساند یا از بین برد.

سالمندان ازمشکلات گوارشی میگویند

یکی از شایع‌ترین ناراحتی‌هایی که افراد سالمند با آن دست به گریبان‌ هستند مشکلات شکمی یا همان مشکلات گوارشی است. طی گوارش که فرآیندی بسیار پیچیده محسوب می‌شود، ساختارهای غذایی پیچیده به مولکول‌های ساده و قابل جذب توسط بدن تبدیل شده و بدن از مواد مغذی که مورد نیاز است استفاده می‌کند. با افزایش سن، این فرآیند گوارش با اختلالاتی مواجه می‌شود که عدم توجه به آن می‌تواند منجر به اختلالات تغذیه‌ای و مشکلات جدی‌تری در سالمندان شده و روی نحوه زندگی آنها تاثیر بگذارد. از مهم‌ترین مشکلات شکمی که در طول دوران سالمندی و با افزایش سن ممکن است بروز کند می‌توان به موارد متعددی اشاره کرد.

وقتی معده ملتهب می‌شود

التهاب معده معمولا به التهاب پوشش دستگاه گوارش بخصوص معده گفته می‌شود که می‌تواند منجر به سوزش معده و زخم معده شود. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که پوشش مخاطی محافظ معده سوراخ شده و در معرض اسید معده قرار می‌گیرد. با افزایش سن میزان ترشح اسید معده کاهش می‌یابد. با این وجود به دلیل نازک شدن پوشش معده، کاهش ترشح مخاط، برگشت اسید صفرا به داخل معده، عفونت باکتریایی هلیکوباکتر، استرس و سیگار کشیدن، التهاب معده ادامه می‌یابد و سالمندان به دلیل سیستم ایمنی ضعیفی که دارند آهسته بهبود می‌یابند.

خوردن حجم غذای کم و طی دفعات متعدد باعث کاهش اسید معده می‌شود. تهیه یک فهرست از غذاهای روزانه‌ای که باعث تشدید التهاب معده می‌شود هم بسیار مهم است. برخی از داروها را با احتیاط مصرف کنید. به طور مثال مصرف دائم و منظم مسکن‌هایی چون آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن به نازک شدن پوشش مخاط معده کمک می‌کند. رعایت این نکات می‌تواند باعث کاهش مشکل التهاب معده در سالمندان شود.

یبوست؛ مشکلی که سراغ سالمندان می‌آید

یبوست از شایع‌ترین مشکلات دوران سالمندی است. تغییراتی که در دستگاه گوارش سالمندان ایجاد می‌شود و باعث کاهش میزان کارایی دستگاه گوارش می‌شود، از عوامل بروز یبوست است. در افراد سالمند کاهش حرکت روده باعث می‌شود که غذا زمان بیشتری داخل دستگاه گوارش مانده و دیرتر از بدن خارج شود و باعث یبوست شود. مصرف کم و ناکافی مایعات و نوشیدنی‌ها نیز بدن را مجبور می‌کند که آب زیادی را از روده جذب کند و همین مساله مدفوع را خشک کرده و دفع آن را دشوار می‌سازد. استفاده از میوه‌های خام یا پخته، نوشیدن مایعات فراوان و استفاده از سبزیجات تازه می‌تواند راه‌حلی برای این مشکل باشد. بنابراین منتظر نمانید تشنه شوید آن‌گاه آب بنوشید. برخی سالمندان با افزایش سن احساس تشنگی خود را از دست می‌دهند. سعی کنید روزانه حدود 2 لیتر آب بنوشید. چنانچه این یبوست مدت‌ها ادامه یابد مزمن می‌شود که بیشتر بر اثر کم‌تحرکی و استفاده از برخی داروها ایجاد می‌شود. استفاده از مایعات، سبزیجات، میوه‌ها اعم از تازه و کمپوت شده، استفاده از داروهای ملین و مسهل، نان‌های سبوس‌دار، مصرف خشکبارهایی چون آلو و انجیر و فعالیت و ورزش می‌تواند در درمان یبوست مزمن موثر باشد. یکی از عواملی که یبوست را در سالمندان تشدید می‌کند این مساله است که آنها به دلیل مشکلات دندانی که پیدا می‌کنند قادر به جویدن سبزیجات نیستند و همیشه از این امر شاکی هستند، ولی از این نکته غافل‌اند که سبزیجات با نرم کردن مدفوع، دفع آن را آسان‌تر کرده و مشکل یبوست آنها را حل می‌کند.

سوءتغذیه را جدی بگیرید

یکی دیگر از بیماری‌های شکمی و گوارشی شایع میان سالمندان سوءتغذیه در این سنین است. به طوری که طبق آمار، حدود 30 تا 40 درصد از سالمندان بستری شده در بیمارستان‌ها را مبتلایان به سوءتغذیه تشکیل می‌دهند. عواملی همچون اسید معده و کاهش ترشحات آنزیمی ناحیه سطح روده با افزایش سن، سوءتغذیه را در سالمندان سبب می‌شود. این عوامل جذب مواد غذایی را کاهش می‌دهد. به علاوه مشکلات دندانی و افتادن آنها و نیز استفاده از دندان مصنوعی جویدن را برای آنان دشوار می‌کند. کاهش حس بویایی و چشایی با افزایش سن هم در علاقه و اشتهای فرد سالمند به غذا تاثیر به سزایی دارد. با کم شدن حس چشایی، میزان بزاق کم و دهان خشک شده و در نتیجه عمل بلع دشوار می‌شود و همین امر باعث یبوست و نیز عدم علاقه فرد به مصرف غذاهای مغذی می‌شود. سالمندان به خاطر تنهایی، در معرض افسردگی قرار دارند و زیاد تمایلی به پخت غذا و استفاده از غذای خوب و مغذی ندارند. باید سعی کنید برای جلوگیری از بروز سوءتغذیه در آنان، از غذاهای خوشرنگ و چاشنی‌های خوشمزه استفاده کنید تا اشتهای آنها را تحریک کرده و به خوردن غذا مشتاق کند. علاوه بر این مصرف آهن، انواع ویتامین‌ها و اسید فولیک برای سالمندان ضروری است.

وقتی نفخ شکم مهمان ناخوانده می‌شود

نفخ شکم نیز از دیگر مشکلاتی است که اکثر افراد و بویژه سالمندان با آن دست به گریبان هستند.

نفخ حالتی است که فرد در آن احساس پری و سفت شدگی در شکم پیدا می‌کند. و معمولا بر اثر مصرف مواد باددار مانند سبزیجات، حبوبات، مصرف زیاد مواد چرب، غذاهای سرخ کرده، افراط در مصرف غذا و نیز بلع هوا هنگام خوردن غذا ایجاد می‌شود و از سویی بر اثر هضم نشدن خوب غذا و تخمیر غذا در معده معمولا حالت گاز در معده ایجاد می‌کند که همین گاز موجب ناراحتی فرد می‌شود.

مشکلات را با پزشک در میان بگذارید

تمام مواردی که اشاره شد، جزء یک مشکل اساسی قرار می‌گیرند که سوءهاضمه نامیده می‌شود. سوءهاضمه همه این مشکلات را در بر می‌گیرد و مهم‌ترین علائم ایجادکننده این ناراحتی‌ها همان طور که اشاره کردیم شامل افزایش سن، مشکلات مربوط به جویدن موادغذایی، زندگی بی‌تحرک، شیوه زندگی غیرسالم، استرس و استفاده از برخی داروهاست. سوءهاضمه یک مشکل کوچک گذراست که باید جدی گرفته شود و با پزشک در میان گذاشته شود تا با داروهای تجویز شده توسط پزشک به راحتی و سرعت درمان شود. تمام مواردی که درخصوص پیشگیری و درمان این ناراحتی‌ها اشاره شد می‌تواند کمک‌کننده باشد. پس سعی کنید با داشتن یک زندگی سالم و تغذیه‌ای بهداشتی این علائم را از بین ببرید.

ندا اظهری


*مطالب مرتبط:

آنچه باید به پزشک خود بگویید










نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد