پرتال -اخبار و آگهی استخدام و دانشگاه

این سایت وابسته به هیچ سازمانی نیست

پرتال -اخبار و آگهی استخدام و دانشگاه

این سایت وابسته به هیچ سازمانی نیست

نشاط بعد از ناهار با نعناع

نشاط بعد از ناهار با نعناع


نعناع علاوه بر کمک به هضم غذا باعث می شود که افراد حالت هوشیاری و بیداری خود را حفظ کند.

نعناع در تمدن های باستان، برای افزایش نشاط ذهن و فکر به دلیل بوی مطلوب آن به کار می‌رفت و درحقیقتکلمه MINT (به معنی نعناع) از اسم لاتین MENTE (به معنی فکر) استو در بین گیاهان، سمبل نیروبخش جاودانی است.

استعمال خارجی نعناع هم بی تأثیر نیست. هرچه بوی نعناع قوی‌تر باشد، خواص و اثرات آن بیشتر است. اگر برگی از نعناع را در بین انگشتان خود مالیده و آن را بو کنیم، اثر فوری در ایجاد هوشیاری و سرزندگی و ایجاد آرامش و سبکی در خود خواهیم کرد.

نعناع به خصوص برای افرادی که دائم در حال مطالعه یا مرور درس برای امتحان هستند و یا کارشان نیازمند تمرکز و هوشیاری است، استفاده های فراوانی دارد.

اگر احساس خستگی می کنید و مغز شما دیگر کشش فراگیری مطالب را ندارد، استفاده از نعناع، نیروبخش است.

اگر احساس عصبانیت یا فشار روانی می کنید، حالت آرام بخش دارد. به علت تأثیر زیاد نعناع بر روی اعمال فکری و هوشیاری، نعناع را بالابرنده ی توانایی انسان در درک و فهم عقاید به شمار می‌آورند.

بنابراین هنگامی که می‌خواهید آمادگی و هوشیاری ذهنی خود را حفظ کنید یا اگر می‌خواهید بعد از خوردن غذا خواب آلودگی عارض نشود یا اگر خواهان تمرکز ذهنی علی رغم خستگی ناشی از شرکت در جلسه یا سخنرانی هستید، مکیدن قرص نعناع (البته بدون قند) بسیار مفید است.

صدف کوه‌کن- کارشناس تغذیه


* مطالب مرتبط در این سایت :

 درمان و پیشگیری از سرماخوردگی با محصولات نعناع 

 تغذیه مناسب برای رفع خستگی 

 احساس خواب آلودگی پس از صرف غذا 

اسفناج

تحقیقات جدید در مورد خواص ضد سرطانی اسفناج


طبق نظر اغلب دانشمندان، اسفناج از گیاهانی است که ظرفیت ضد سرطانی آن خیلی بالاست و برای پیشگیری از ابتلای به سرطان، به سلطان گیاهان معروف است. بنابراین اشخاصی که سال ها اعتیاد به مصرف سیگار و دخانیات داشته اند، از نظر این خاصیت باید به خوردن اسفناج توجه خاص مبذول دارند. اسفناج که از سبزی های دارای رنگ سبز تیره است،همراه با هویج در صدر لیست خوراکی های ضد سرطان جای دارد و طبق تحقیقات دانشمندان در کاهش میزان ابتلای به سرطان موثر است، به خصوص در پیشگیری از سرطان های روده،  رکتوم، معده ، مری  و به ویژه سرطان ریه  نقش مهمی دارد.

مطالعات علمی نشان می دهد، اشخاصی که در حد بسیار کم و به ندرت از سبزی های به رنگ سبز تیره( که دارای مقدار زیادی کاروتینوئید هستند و در این گروه اسفناج در صدر آنها قرار دارد ) می خورند، حتی معتادین به دخانیات، خیلی کمتر از دیگران در معرض این خطر قرار دارند.

در هر 10 مورد از 11تحقیق علمی که در مورد سرطان ریه به عمل آمده است،حقایق فوق تایید شده است.از جمله، تحقیقاتی که توسط نسج شناسان دانشگاه تگزاس به عمل آمده نشان می دهد که خوراکی های دارای ماده کاروتن به طور موثری در نجات معتادان به دخانیات ازسرطان دخیل است.

اسفناج که از سبزی های دارای رنگ سبز تیره است،همراه با هویج در صدر لیست خوراکی های ضد سرطان جای دارد، به خصوص در پیشگیری از سرطان های روده، رکتوم، معده، مری و به ویژه سرطان ریه نقش مهمی دارد.

دانشمند دیگری ازمحققان دانشگاه جان هاپکینز در تحقیقات خود نشان می دهد، اشخاصی که مقدار بتا کاروتن خون آنها زیاد است، در مقابل ابتلای به سرطان بسیار مقاوم تر از سایرین هستند.

مقدار کاروتینوئید در اسفناج خام 26 میلی گرم در هر 100 میلی گرم می باشد، در حالی که در هویج خام، مقدار بتا کاروتن بیشتر از اسفناج است( بتا کاروتن یکی ازکاروتینوئیدهاست). بتا کاروتن ماده قطعی موثر ضد سرطان است، ولی با این حال مواد کاروتینوئید موجود در اسفناج، عملا نقش بسیار موثری در این ماجرا دارند. به علاوه اسفناج دارای مقدار زیادی کلروفیل است که آن هم از مواد ضد سرطان است .

عده ای از دانشمندان خاصیت ضد سرطانی بودن کلروفیل را به دلیل نقش آن در متوقف کردن یا کند کردن جهش های سلولی می دانند که از این طریق از شروع سرطانی شدن سلول ها جلوگیری می کند.

طی مطالعه ی علمی که دانشمندان در ایتالیا به عمل آورده اند ، مشاهده شده که اسفناج قدرت چشم گیری در متوقف نمودن پیش روی یکی از قوی ترین عوامل سرطان زا، به نام نیتروزامین دارد و بین چند ماده ی غذایی نظیر هویج  ، گل کلم  ، کاهو  و تمشک ، عصاره اسفناج خام در مقابله با نیتروزامین قدرت بیشتری نشان داده است .

دانشمندان ژاپنی در سال 1969 نتیجه تحقیقاتی را انتشار دادند که در آن آمده است، اسفناج در کاهش کلسترول خون در جانوران اثر زیادی نشان داده و در مطالعات دیگری متعاقب آن دریافتند که برگ اسفناج موجب تسریع تبدیل کلسترول به کوپروستانول در بدن می شود که بعدا این ماده دفع خواهد شد .

البته توجه کنید که : مصرف مقادیر زیاد اسفناج در رژیم غذایی برای بهره گیری از خواص فوق و سایر خواص آن، مستلزم مشاوره با پزشک و کارشناس گیاه درمانی است، زیرا ممکن است خوردن اسفناج برای برخی افراد به علل خاص فیزیولوژیکی معارض با برخی اختلالات جسمی باشد .


*مطالب مرتبط در این سایت:

 ارزش غذایی اسفناج 

 سرطان چیست؟ 

 رژیم غذایی در سرطان ها 

تغذیه و پیش گیری از سرطان ( قسمت اول ) و ( قسمت دوم ) و ( قسمت سوم )

 غذاهای ضد سرطان 

 ارتباط غذا با سرطان 

 بتا کاروتن 

 تغذیه در افراد سیگاری، چگونه باید باشد؟ 

 مواد غذایی مفید برای ترک سیگار 

گوجه ‌فرنگى

خواص درمانی و غذایی گوجه ‌فرنگى


ادامه مطلب ...

کاسنی؛ مقوی کبد و معده

کاسنی؛ مقوی کبد و معده


  

کاسنی با نام علمی CICHORIUM INTYBUS، گیاهی از خانواده‌ی گل مینا (COMPOSITAE) می ‌باشد. کاسنی، گیاهی علفی است که ارتفاع آن به طور متوسط به یک متر می‌ رسد؛ دارای ریشه ‌های قوی و نسبتاً طویل می ‌باشد. بر روی برگ ‌ها، بریدگی ‌های عمیقی وجود دارد که در قسمت انتهایی شبیه به مثلث می ‌شوند. گل‌های آبی رنگ بسیار زیبایی دارد. عمر این گیاه با توجه به شرایط زندگی، یک ساله، دوساله یا چند ساله می ‌باشد. کاسنی در نواحی نسبتاً مرطوب، با ارتفاع کم رشد می ‌کند و بومی نواحی اروپا، هندوستان و مصر می ‌باشد. البته گسترش آن در دنیا زیاد است و در نقاط دیگر از جمله آسیا، آفریقا و قسمت‌ هایی از آمریکا هم می ‌روید.

کاسنی، در نقاط مختلف ایران به طور خودرو وجود دارد. قسمت‌ های مورد استفاده‌ ی آن، ریشه و برگ ‌ها ی آن می ‌باشد. البته ممکن است به غیر از برگ ‌ها از سایر قسمت ‌های هوایی گیاه نیز استفاده شود.

کاسنی به نام عمومی CHICORY در جهان معروف می ‌باشد و نقاط اصلی رویش آن در ایران شامل نواحی کم ارتفاع البرز، قزوین، رشت، اطراف تهران، کرج، آذربایجان، رودبار، ارومیه، لاهیجان، بلوچستان، بجنورد، مشهد، فریمان و بسیاری از نقاط دیگر می‌ باشند.


ترکیبات مهم:

ریشه ‌ی این گیاه، حاوی حدود 8 درصد پلی ساکاریدی به نام اینولین(INULIN) است. ترکیبات تلخ از جمله لاکتوسین((LAKTUCIN و لاکتوکوپیکرین (LACTUCOPICRIN) ، شیکوریک اسید، فلاونوئیدها، گلوکوزیدها، قندها و تانن‌ها از دیگر ترکیبات ریشه می ‌باشند. همچنین ریشه ‌ی گیاه، حاوی بسیاری ترکیبات بخار شونده ‌ی معطر است که "استوفنون ((ACETOPHENONE" شاخص ‌ترین آنها می ‌باشد.


اثرات مهم:

ترکیبات محلول در آب کاسنی، خاصیت مسکن دارند و بعضی از قندهای موجود در آن (اولیگوساکاریدها OLIGOSACHARIDES) دارای خاصیت افرایش میکروب‌ های مفید و کاهش باکتری‌ های بیماری ‌زا در روده می ‌باشند. مطالعات جدید نشان می ‌دهند که برخی ترکیبات موجود در کاسنی، در مشکلاتی از جمله یبوست ، اسهال های میکروبی، سرطان و بیماری ‌های قلبی- عروقی،  می ‌توانند موثر واقع گردند.

همچنین طبق مطالعات انجام شده بر حیوانات آزمایشگاهی، مواد موثر کاسنی می ‌توانند از سرطان روده  جلوگیری کند. از دیگر اثرات مفید کاسنی، حفاظت کبد  در برابر سموم کبدی است و این اثر با ماده‌ای به نام تتراکلروکربن(CARBON TETRACHOLORIDE) به اثبات رسیده است.

عصاره‌ی الکلی ریشه ی کاسنی، اثرات ضد ورم و ضد التهابی نیز دارد. از دیگر اثرات کاسنی، اشتها آوری  و خاصیت ضد ترش کردن معده  را می ‌توان نام برد.

گیاه کاسنی، مانند سایر گیاهان ممکن است عوارض محدودی ایجاد نماید. این عوارض شامل ایجاد حساسیت های پوستی  و ایجاد درماتیت می ‌باشد که این امر به ترکیبات لاکتونی آن مربوط است.

 همچنین بر اساس مطالعه ‌ای، ریشه ی گیاه کاسنی می‌ تواند بعضی قارچ کش ‌ها را جذب نماید که در این صورت باعث سمیت می شود. البته موارد مذکور بسیار محدود می ‌باشند، ولی نباید آنها را از نظر دور داشت.

مصرف کاسنی از زمان قدیم و حداقل از قبل میلاد مسیح مرسوم بوده است. از جمله مصارف مهم این گیاه که از قدیم نیز رواج داشته، مصرف آن به عنوان مقوی کبد و کاربرد آن در بیماری‌های کبدی بوده است.امروزه نیز یکی از مصارف مهم آن در مشکلات کبدی است. همچنین اثراتی از جمله مقوی معده، مدر(ادرار آور)، تصفیه کننده ‌ی خون، صفرا  بر، تب بر، اشتها آور، درمان نقرس ، کمک در درمان  رماتیسم، دفع رسوبات ادراری و رفع کم‌ خونی  برای آن قائل می‌ باشند که البته این موارد در حال تحقیق بوده و در آینده‌ای نه چندان دور موارد درمانی قطعی و جدیدی برای آنها پیش ‌بینی می ‌شود.


تهیه‌ اشکال دارویی:

15- 8 گرم از برگ ‌های تازه یا خشک را در یک لیتر آب، به مدت یک ربع ساعت دم می‌ کنند. سپس مخلوط به دست آمده را از صافی عبور می ‌دهند. یک لیوان از این دم کرده را قبل از هر وعده ی غذایی می‌ توان میل کرد یا جوشانده ی آن را به همین روش (15- 8 گرم برگ گیاه، در یک لیتر آب به مدت 5 دقیقه جوشیده شود) مورد استفاده قرار می‌ دهند.

در صورتی که از ریشه ‌ی کاسنی استفاده شود(دم کرده یا جوشانده)، 20- 15 گرم ریشه ‌ی له شده در یک لیتر آب، مانند روش قبل تهیه و مصرف می ‌شود.

در گذشته، سالاد برگ تازه ی کاسنی را مقوی معده می ‌دانسته ‌اند و هنوز هم در بعضی نقاط دنیا مورد استفاده قرار می ‌گیرد.

محمد حسین صالحی سورمقی- دکترای تخصصی فارماکوگنوزی

استاد دانشکده داروسازی تهران

چغندر

 

فواید چغندر

چغندر گیاهی است، دارای برگ های پهن و درشت و گلوله مانند. این سبزی به دو رنگ دیده شده: سفید و قرمز مایل به بنفش.

ارزش غذایی چغندر

ریشه چغندر، پیازی است. رنگ ریشه چغندر ممکن است زرد، سرخ و سفید باشد. ریشه چغندر به صورت خام قابل استفاده و مصرف است و اغلب آن را پخته مصرف می کنند که همه به نام لبو آن را می شناسند.

ریشه کلفت چغندر، مواد غذایی و به خصوص ساکاروز (شکر) را در خود ذخیره می کند. برگ های چغندر هنگام روز در مقابل نور آفتاب، ساکاروز می سازند و شب ها آن را به ریشه ها می دهند. مقدار ساکارز در هر منطقه متفاوت است.

برای اولین بار، چغندر در مدیترانه و جنوب غربی آسیا دیده شد. چغندر به عنوان غذا از 2000 سال قبل شناخته شده بود.

رومی ها و یونانی ها از این سبزی به عنوان غذا استفاده می کردند. یونانی ها برای خنک شدن خونشان، چغندر مصرف می کردند.

فواید چغندر و آب آن

1. چغندر در زمان های قدیم به عنوان دارو مصرف می شد. این سبزی برای قلب، خون و هضم بهتر غذا بسیار مفید می باشد.

2. برای بعضی ها هضم چغندر ممکن است مشکل باشد. چغندر سرد و کنترل کننده صفرا می باشد. چغندر باعث عملکرد بهتر خون، تمیز کردن معده و روده می شود.

3. چغندر، سرشار از کربوهیدرات، منبع خوب پروتئین و دارای مقدار زیاد ویتامین و عناصر معدنی و ریز مغذی ها می باشد.

4. این سبزی به عنوان منبع خوب فیبر شناخته شده است. چغندر فاقد چربی و کلسترول می باشد.

5. چغندر برای جوان شدن بسیار مفید است و بسیاری از انواع ضعف ها را از بین می برد و موجب تصفیه کردن خون می شود و همچنین باعث تقویت سیستم ایمنی و افزایش اکسیژن در بدن می گردد.

6. نوشیدن روزانه 2 لیوان آب چغندر باعث کاهش فشار خون می شود، پس برای افرادی که از افزایش فشار خون رنج می برند، بسیار مفید می باشد. گذشته از آن، آب چغندر درمان کننده سرطان می باشد.

تحقیقات نشان داده است که نیتریت موجود در آب چغندر وارد بزاق می شود و با بزاق خورده می شود. محیط اسیدی معده کمک می کند تا به اکسید نیتریک تبدیل شود و به خون می رود و موجب کاهش فشار خون می شود و از بیماری های قلبی جلوگیری می کند.

7. برای سرفه، تنگی نفس، سر درد و حتی برای تقویت غریزه جنسی مصرف می شود.

8. چغندر جزو سبزیجات شیرین محسوب می شود، زیرا شکر زیادی را نسبت به هویج و ذرت دارا می باشد.

9. پزشکان یونانی برای بهبود مجروحان زخمی از برگ چغندر استفاده می کردند.

10. برگ چغندر برای ناراحتی های کبدی بسیار خوب است. چغندر باعث به وجود آمدن رطوبت در رود می شود و به این وسیله از یبوست جلوگیری می کند.

11. آنتی اکسیدان موجود در چغندر به تقویت بافت های بدن و سلامتی پوست کمک می کند.

12. چغندر به طور طبیعی دارای مقداری آهن و اسید فولیک می باشد. به علت دارا بودن این مواد، توانایی افزایش اکسیژن برای فعالیت های مختلف را دارد.

13. چغندر تاریخچه قدیمی برای نیروبخشی دارد. این سبزی هم در ساخت سلول ها و هم در بهبودی بعد از بیماری نقش بسزایی دارد. چغندر یک ماده مفید برای هضم مواد غذایی می باشد.

14. یکی از سبزیجاتی که برای افراد دچار "سندرم گرسنگی" بسیار مفید است، چغندر می باشد.

15. چغندر جلوی ضعف، اغتشاش در خواب، رنگ پریدگی و زخم های زبانی را می گیرد.

16. اگر دارای موهای خشک و زبر و یا دچار ریزش مو هستید، حتما چغندر مصرف کنید.

17. چغندر، ادرار آور و آرام کننده است.

18. مصرف چغندر بیماری جذام را از بین می برد.

19. مصرف چغندر لکه های سفیدی که در پوست بدن موجب مرض پیسی می شود را از بین می برد.

20. برای جلوگیری از اختلالات قاعدگی و برای باروری، چغندر بسیار مفید است.

21. جوشانده چغندر برای درمان التهاب مثانه، یبوست، بواسیر و بیماری های پوست مصرف می شود.

22. مصرف برگ چغندر، آرام کننده است. پس برای افراد عصبی و برای جلوگیری از اضطراب بسیار مفید است. 

بیایید نعمات خداوند را به یکدیگر یاد آوری کنیم.

مریم سجادپور- کارشناس تغذیه

چغندر، فشار خون را کم می‌کند

محققان می‌گویند مصرف روزانه 500 میلی‌لیتر(حدود 2 لیوان) آب چغندر می‌تواند فشار خون  را تا حد قابل‌توجهی کاهش دهد.

چغندر

بی‌بی‌سی گزارش می‌دهد محققان دانشکده پزشکی لندن، این موضوع را از بررسی تعدادی از افراد سالم به دست آورده‌‌اند و امیدوارند بررسی‌های بیشتر، بتواند راهی کم‌عارضه و کم‌هزینه برای درمان بیماری پرفشاری خون پیشنهاد دهد. در مطالعه این محققان مشخص شده ماده مفیدی که احتمالا مسئول چنین خاصیت باارزشی است، نوعی نیتریت باشد که در برخی گیاهان خوراکی با برگ‌های سبز پررنگ و رنگی، وجود دارد.

پیش از این فایده انواع سبزیجات و میوه‌جات در کاهش میزان بروز انواع بیماری‌ها از جمله سرطان، به خاطر وجود آنتی‌اکسیدان‌ها، مشخص شده بود، اما این اولین بار است که تأثیر نوع خاصی از آنها، در کاهش فشار خون مطرح می‌شود. بررسی‌ها نشان داده است که کاهش فشار خون بعد از خوردن آب چغندر، از یک ساعت بعد از مصرف آن شروع می‌شود و تا 4-3 ساعت بعد از آن به اوج می‌رسد و آثاری از آن حتی تا 24 ساعت بعد نیز باقی می‌ماند. جزئیات این مطالعه در نشریه علمی پرفشاری خون منتشر شده است.

منبع: همشهری

* مطالب مرتبط:

زمستان بیشتر مراقب فشار خونتان باشید

فشارخون را پایین بیاورید

نقش تغذیه در پیشگیری و درمان پرفشاری خون

توصیه های مهم برای کاهش فشار خون

مصرف مواد غذایی گیاهی و لبنیات ، فشار خون بالا را کاهش می دهد

چرا رژیم غذایی DASH، فشار خون بالا را کاهش می دهد؟

چگونه فشار خون را کنترل کنیم؟

فشار خون بالا عارضه ای که باید از آن ترسید!

با فشار خون چه کنیم ؟

رژیم غذایی برای کاهش فشار خون بالا

تنهایی عامل افزایش فشار خون است

فشار روانی در محیط کار و افزایش فشار خون

چه چیزی باعث افزایش فشار خون در کودک می‌شود

http://www.tebyan.net/Social/Nutrition/FoodProperties/Vegetables/2008/3/1/62735.html

خواص درمانی گیاه بومادران

خواص درمانی گیاه بومادران


 این گیاه معطر تب بر است و بُخور آن به رفع زکام  کمک می کند، پس در زمان سرماخوردگی  به کمک شما می آید.

این گیاه را علف هزار برگ هم می نامند. این گیاه معطر دارای اسانس، اینولین و کمی تانن است و در کشورهای اروپایی به عنوان دارو برای قطع تب استفاده می شود.

- این گیاه بطور خاص تب بُر است. ضماد آن جهت درد سینه مفید است. بُخور و جوشانده آن برای درمان زکام  مفید است، پس در زمان سرماخوردگی  بسیار مفید است.

ادرار  را زیاد می کند، در نتیجه برای سنگ های کلیه  مفید است.

- باد شکن است.

- ماساژ دادن محل درد با روغن بومادران یا گذاشتن سوخته آن بر روی محل زخم  ، موجب تسکین درد و جلوگیری از خونریزی می شود.

- در قدیم ضماد بومادران یعنی برگ های تازه آن را که با روغن ترمس ( باقلای مصری ) مخلوط بوده ، بر روی محل کچلی یا روی صورت مردان جوان برای رویش مو  قرار می دادند.

- جوشانده سرشاخه گلدار آن برای رفع دردهای قاعدگی  مفید است.

- ضماد بومادران برای درد سینه و انواع سردرد  استفاده می شود.

منبع : کتاب زبان خوراکی ها

گیاهان آپارتمانی

 

دیفن باخیا(Dieffenbachia amoena  )

 

گیاهی است با برگهای زیبا از خانواده آراسه  که در اکثر آپارتمانها وجود دارد که گاهی در صورت بالا بودن سن گیاه و مهیا بودن شرایط گل می دهد که البته خیلی کم دیده می شود . وچندین نوع دارد و گیاهی مقاوم است و به دلیل سادگی نگهداری در اکثر آپارتمانها دیده می شود .

نیازها :

 

نور :

نور غیر مستقیم بهترین نور برای گیاه است و نسبت به نور مستقیم آفتاب حساس است و آسیب می بیند در صورت کمبود نور گیاه علفی و ساقه هایش دراز می شود

معمولا در نور معمولی ساختمان خوب رشد می کندو به  هر نوری به جز تابش مستقیم سازگار است .

گیاه را هر چند وقت یکبار بچرخانید تا برگها به  یک طرف منحرف نشود .

دما :بهترین درجه حرارت بین 13 تا 18 درجه است  و معمولا فقط در فصل زمستان باید در اتاق نگهداری شود و در بقیه فصول می تواند دمای محیط را تحمل کند البته نسبت به سرمای بیش از اندازه حساس است .

 

آبیاری :

در تابستان هفته ای 2 تا 3 بار کافی است و در زمستان هفته ای یک بار البته چون بیشتر اوقات به دلیل آبیاری زیاد از اندازه گیاه پوسیده شده و از بین می رود و گیاه نسبت به خشکی مقاومتر است تا آبیاری بیش از اندازه  پس اجازه دهید در  بین  دو آبیاری سطح خاک گلدان خشک شود .

در بیشتر منازل به دلیل آبیاری بیش از اندازه گیاه از بین می رود.

 

خاک :

 خاک برگ برای این گیاه مناسب است   مخلوط یک قسمت خاک رس و یک قسمت کود حیوانی  و دو قسمت برگ برای این گیاه مناسب است .  زیاد بودن کود حیوانی باعث پوسیدگی می شود .

 

تکثیر :

جدا کردن پا جوشهای ریشه دار و کاشتن آنها یا قلمه زدن ساقه برگ دار و بدون برگ  بدین ترتیب که ساقه های برگدار را پس از جدا کردن از گیاه چند ساعت تا یک روز در هوای آزاد گذاشته تا  محلهای برش خشک شود و سپس یا در یک ظرف آب قرار داده تا ریشه دهد و سپس کاشته شود یا قلمه ها را در ماسه  باید کاشت  و از قلمه های بدون برگ و دارای حداقل یک جوانه را به اندازه 5 سانتیمتر بریده و بعداز دو روز قرار دادن در هوای آزاد به صورت افقی طوری که جوانه به سمت سطح خاک باشد کاشت نمود تا پس از ریشه دار شدن آنها را در گلدانهای جداگانه کشت نمود .

 

نکته :

 البته قرار دادن چند قرص ضد بارداری در خاک گلدان و یا حل کردن آن در آب و آبیاری گیاه باعث افزایش رویش  پا جوشها می شود که تکثیر آنها خیلی راحتتر است

البته همیشه گیاهان خود را با کودهای مایع موجود در بازار ( مانند زربار ) هر 15 روز یک بار به نسبتهای مشخص که از طرف تولید کننده معین می شود  در آب حل نموده و آبیاری کنید

 

________________________________________

 

 

یوکا ( yucca elephantipes ):

 

گیاهی ست زیبا از خانواده آگاواسه با برگهای کشیده و خنجری نوک تیز و به رنگ سبز و دو گونه دارد یکی که فاصله برگها در آن زیادتر است و گل نمی دهد و این نوع برای آپارتمان بیشتر توصیه می شود و نوع دیگر که فاصله برگهای آن کمتر و گلهایی به شکل زنگوله واژگون وسفید و کرم رنگ می دهد و برای کشت در باغچه مناسبتر است هر دو گونه را می توان هم در آپارتمان و هم در باغچه نگهداری کرد .

گیاهی بسیار مقاوم است و در هر جای خانه می توان از آن استفاده کرد نسبت به شرایط نامساعد نور  دما  و هوا مقاوم است و به همین دلیل در اکثر خانه ها دیده می شود

نیازها :

 

نور :

به نور کافی احتیاج دارد در آفتاب کامل می توان نگهداری کرد ولی در سایه پس از مدتی گیاه بد شکل شده و فاصله برگها زیاد می شود .

 

دما :

درجه حرارت مطلوب در زمستان 10 تا 16 درجه سانتیگراد است و در  تابستان محتاج به نگهداری در خارج از اتاق است  ولی کلا از نظر دما در هر فصلی هم میتوان در اتاق و یا خارج از خانه نگهداری نمود ( نسبت به سرما مقاوم است )

 

آبیاری :

در تابستان آنرا همیشه مرطوب و هر 2 تا 3 روز یکبار آبیاری نمایید در زمستان بین دو آبیاری اجازه دهید تا سطح خاک گلدان خشک شود کلا اکثر گیاهان چون در زمستان به علت دمای پایین رشد نمی کنند  به آب کمی نیازمند هستند

 

خاک :

خاک مناسب خاک لوم است که مخلوطی از شن  رس و مواد آلی است

 

تکثیر :

جدا کردن پاجوشها ( پا گیاه ) در بهار از گیاه مادر و کاشتن آنها  ، کاشتن قلمه در شن و ریشه دار کردن آن که در اوایل بهار بهتر جواب می دهد البته اگر جوانه انتهایی گیاه را ببرید گیاه پس از مدتی در قسمت جوانه انتهایی دو یا سه شاخه میشود که از آنها می توانید برای قلمه زدن استفاده نمایید .

 

________________________________________

 

کاج مطبق ( Araucaric excelsa )

 

گیاهی  است سوزنی  برگ  و زیبا و از خانواده  آراکریاسه  با شاخه های  مطبق ،  موطن  اصلی  آن جزیره نور فولک استرالیا است . رشد آن در محیط طبیعی زیاد ولی در آپارتمان به کندی رشد مینماید  احتیاج به اکسیژن فراوان دارد و درجه حرارت بالا را تحمل نمی کند .

نیازها :

 

نور :

اگرچه سایه را تحمل می کند ولی نزدیک به پنجره با نور  ملایم  نگهداری کنید  البته قابلیت نگهداری در  آفتاب را نیز دارد که بهتر  است   در بهار و تابستان آنرا در خارج از آپارتمان نگهداری کنید . در نور کامل بدون تابش  آفتاب سبزتر  میماند ولی در آفتاب بهتر رشد می کند . هر چند  وقت  یکبار آنرا 180 درجه بچرخانید تا به طرف نور منحرف نشود .

 

دما :قابلیت تحمل همه دما ها را دارد به  همین دلیل می توان آنرا  در داخل یا خارج از  آپارتمان   نگهداری کرد .  ( به عنوان گیاه باغچه ای و  آپارتمانی کاربرد دارد  ) .

 

آبیاری : در تابستان هفته ای دو بار و در زمستان در 7 تا 10 روز یکبار آبیاری نما یید  خاک را همیشه مرطوب نگهدارید  .

 

خاک :خاک کمپوست برای این گیاه مناسب است  . خاک را سبک تهیه نمایید  مخلوطی از دو قسمت گل  و سه قسمت  برگ پوسیده برای این گیاه مناسب است .

 

تکثیر : تکثیر کاج مطبق در خانه بسیار مشکل و تقریبا ناممکن است . برای  تکثیر از  بذر یا قلمه استفاده می شود که البته قلمه باید از انتها ی ساقه گیاه باشد  در غیر اینصورت گیاه حاصل کج در می آید.

 

________________________________________

 

فیکوس (Ficus elastica ) :

 

گیاهی است از خانواده موراسه که در اصل زادگاهش آسیای استوایی است در هوای آزاد ارتفاع آن به 30 متر می رسد  . گیاهی که جواب خوبی به شرایط آپارتمان میدهد

 

برگها پهن و براق و چرمی با نوک تیز و به صورت متناوب در طول ساقه میرویید با ریزش برگهای پیر در قاعده ساقه گیاه حالت بد منظر به خود می گیرد که در این حالت میتوان آن را از نزدیکی سطح خاک قطع کرد تا گیاه جوان گردد .

 

نیازها :

 

نور :

اگرچه در سایه هم میتواند خود را زنده نگهدارد ولی  رشد آن مطلوب نمی باشد از معرض نور مستقیم آفتاب در امان نگهدارید .به نور کامل نیاز دارد .

 

آبیاری :

اجازه دهید سطح خاک  در بین دو آبیاری خشک شود  آب زیاد از اندازه به گیاه آسیب میرساند . این گیاه نسبت به خشکی مقاوم است  . در تابستان هفته ای دو بار و در زمستان هفته ای یکبار کافی است

 

خاک:

بهترین خاک  خاک لوم است مخلوطی از برگ پوسیده و کود حیوانی و  خاک رس ( خاک باغچه )

 

تکثیر :

گرفتن قلمه حداقل با یک برگ در بهار و ریشه دار کردن آنها در درجه حرارت 24 تا 27 درجه سانتیگراد البته در بهار معمولا همه قلمه ها ریشه می دهد .

 

 نکته گیاه پزشکی :

 گلدان گیاه مریض را هرگز عوض نکنید چون باعث از بین رفتن گیاه می شود

 

 

________________________________________

 

لیندا ( Elephant foot tree )

 

برگها باریک و کشیده و ضخیم و مقاوم ، مجنون و آویزان و فنری ، حالت زیبای آن ناشی از سرازیر شدن برگها به طرف پایین بخصوص در سنین بالا انتهای ساقه ضخیم و شکل عجیبی به خود می گیرد و نام انگلیسی آن به معنی پای  فیل به همین علت است با بالا رفتن سن گیاه از ساقه آن جوانه هایی میروید که به خاطر حفظ شکل و فرم آن باید فورا حذف گردند

نیازها :

 

نور :در نور کامل بهترین رشد را دارد ولی در نیم سایه نیم آفتاب هم رشد خوبی دارد هر چند وقت یکبار گلدان را به محل پر نور ببرید . سعی کنید نور کافی باشد .

 

دما :در زمستان 10 تا 13 درجه و در تابستان 21 درجه بهترین درجه حرارت است .

البته در صورت افت دما آبیاری را قطع کنید .

 

آبیاری :جهت مرطوب نگهداشتن گلدان 2 تا3 بار در هفته در تابستان آبیاری نمایید در بهار و پاییز هفته ای یکبار و در زمستان به آن هر سه هفته یکبار آب دهید در زمستان و دمای پایین در صورت آبیاری زیاد از اندازه برگها ریزش میکنند .

 

خاک :بهترین خاک  خاک لیمونی است ( ترکیبی از  رس  ، شن ، مواد آلی  که بهتر است در مواد آلی از خاک برگ بیشتری استفاده شود تا خاک کمی از لوم سبکتر باشد )

تکثیر :

کاشت بذر در خاک پیت در هوای گرم  یا ریشه دار نمودن جوانه های ظاهر شده روی ساقه  ( البته تکثیر  لیندا در منزل خیلی مشکل است تقریبا ناممکن است )

 

________________________________________

 

 

 

برگ انجیری ( monstera deliciosa )

 

گیاهی بسیار مقاوم است . هوای گرم و مرطوب ایده آل آن است تغییرات درجه حرارت را براحتی می پذیرد  ، ریشه های هوایی آنها احتیاج به تغذیه و تکیه گاه خزه دار دارند برای افراد مبتدی گیاهی مناسب است .

نیازها :

 

نور :

نزدیک پنجره با نور غیر مستقیم نیم سایه نیم آفتاب نور دلخواه این گیاه است مواظب اشعه مستقیم آفتاب باشید .نور مستقیم آفتاب باعث سوختگی برگها میشود

 

دما :اگرچه تا 10 درجه مقاومت میکند ولی کمتر از 13 درجه را دوست مقاومی است در زمستان در صورت افت دما اگر به گیاه خیلی کم  آب بدهیدر مقابل سرما مقاومت میکند در تابستان غبار پاشی کنید .

 

آبیاری :

در بین دو آبیاری اجازه دهید سطح خاک گلدان خشک شود آب بیش از اندازهبرای گیاه مضر است .

 

خاک :

ترکیبی از خاک برگ  ( مقدار خاک برگ بیشتر باشد ) کود آلی و خاک باغچه ( گل رس ) برای این گیاه مناسب است .

 

 

تکثیر:

 گرفتن قلمه در بهار که البته چون قلمه ها دارای ریشه هوایی هستند براحتی

تکثیر می شود و هر 3 یا 4 قلمه ای را که ریشه کامل داده در یک گلدان کاشته و

وسط گلدان یک قیم خزه دار قرار دهید تا گیاه روی این قیم رشد کرده و بالا رود که

منظره زیبایی به گلدان می دهد

 

نکته :

البته بعضی از گونه های این گیاه احتیاج به قیم ندارند  . همیشه روی برگها را با پارچه ای نرم از گرد و غبار پاک کنید .

 

________________________________________

 

 

آگلونما ( (Aglaonema treubii

 

گیاهی است از خانواده آراسه با برگهای ابلق خود گیاه بسیار زیبایی است ، ساقه ها کوتاه و برگهای بیرون آمده از غلاف ، نیزه ای شکل و خم شده به طرف پایین با طول 12 تا 15 سانتیمتر مقاومت خوبی در برابر سایه و خشکی دارند .

نیازها :

نور :

به نور کافی احتیاج دارد از آفتاب مستقیم بیزار است و تقریبا در همه جای آپارتمان که مقداری نور طبیعی داشته باشد می ماند .

 

دما :

در زمستان باید در داخل خانه نگهداری شود  و تا 10 درجه سانتیگراد را نیز تحمل می کند .

آبیاری :

اجازه دهید در بین دو آبیاری سطح خاک گلدان خشک شود زیرا آب زیادی باعث پوسیدگی می شود

 

خاک :مانند دیفن باخیا به خاک برگ نیاز دارد .

 

تکثیر :

مانند دیفن باخیا تکثیر می شود یعنی هم می توان ساقه بدون برگ را به صورت افقی در ماسه کاشت یا قلمه برگدار را کاشت یا از جوانه هایی که از خاک خارج می شوند استفاده کرد .

 

نکته :

اگر برگها خیلی آویزان هستند برگها را دسته کرده و چند روز درون روزنامه پیچیده تا برگها شکل ایستاده به خود بگیرند .

 

________________________________________

  

بنجامین ( benjamina )

 

گیاهی بسیار زیبا ست که زیبایی خاصی به منزل می دهد از خانواده انجیر ( موراسه ) برگهای کوچک  با رنگ سفید و سبز به صورت ابلق در آن دیده می شود معمولا بنجامین را به دلیل حساسیت بالا و مقاومت کم در برابر عوامل محیطی روی فیکوس بیجامین پیوند می زنند تا مقاومتر شود که اگر در صورت مشاهده برگهای سبز یکنواخت چون مربوط به پایه است بهتر است قطع شوند تا گیاه ابلق بهتر رشد کند .

 

نیازها :

 

نور :

به نور بیشتری نسبت به سایر گیاهان آپارتمانی نیازمند است اما تابش مستقیم آفتاب را تحمل نمی کند ( معمولا بهترین نور حالتی است که گلدان در زیر سایه بان جنوبی طوری قرار گیرد که آفتاب به گلدان گیاه برسد اما به برگهای گیاه آفتاب نتابد و برگها  در سایه ( نور کامل ) باشند )

 

نکته :

چون بنجامین نسبت به تغییر عوامل محیطی حساس است و با کمترین تغییری برگها ریزش می کند از چرخاندن و جابجایی گلدان بپرهیزید .

 

دما :

حداقل درجه حرارت در زمستان 15 و در تابستان حداکثر 24 درجه می باشد و در زمستان حتما باید در اتاق نگهداری شود نسبت به سرما حساس است .

 

آبیاری :

در بین دو آبیاری اجازه دهید تا سطح خاک خشک شود ( باید به اندازه یک انگشت در زیر خاک را بازدید نمود اگر خشک بود باید آبیاری بعدی صورت گیرد ) و معمولا در خانه ها به دلیل عدم رعایت این مساله و آبیاری بیش از اندازه گیاه از بین می رود  . بهتر است از آبی که چند ساعت در محیط بوده و همدمای محیط است برای آبیاری استفاده شود هرگز با آب سرد آبیاری نکنید .

 

خاک :

بهترین خاک  کمپوست  ( خاک برگ ) یا کود حیوانی یا خاک لوم است  ( مخلوطی از شن ، رس و مواد آلی ( برگ پوسیده ) ) است .

 

تکثیر :

تکثیر این گیاه در آپارتمان مشکل است برای تکثیر از قلمه هایی که حداقل یک برگ همراه دارد استفاده شود

 

نکته مهم :

برای اشخاصی که در نگهداری گیاهان آپارتمانی تازه کار هستند نگهداری بنجامین توصیه نمی شود زیرا گیاه خیلی حساسی است  و نگهداری این گیاه  برای افراد کمی با تجربه توصیه می شود .

 

پیاز

پیاز بومی آسیای جنوبی است


پیاز در جیره غذایی جزو سبزیجات مهم مصرف می‌شود. از نظر سطح دوازدهمین و از نظر ارزش چهارمین سبزی در بین 22 سبزی مهم می‌باشد.

شرایط آب و هوایی در کشت پیاز

پیاز از سبزیجات مخصوص آب و هوای سرد است. بذر پیاز در درجه حرارت 18 درجه سانتیگراد جوانه می‌زد. بهترین کیفیت رشد آن در حرارت‌های سرد اوایل و در درجه حرارتهای گرم در موقع رسیدن بدست می‌آید.

خاک مناسب برای کشت پیاز

یک خاک خوب برای کشت پیاز باید نرم ، خاصلخیز و در بالایی از هوموس باشد. بنابراین خاکهای شنی لومی خاک مناسب برای کشت پیاز می‌باشد.

کود دهی پیاز

کود دامی پوسیده به میزان20تن در هکتار برای زمین پیاز مناسب می‌باشد در ضمن از کودهای شیمیایی به میزان 80N=(ازت) و80P= (فسفر) و 75K= (پتاسیم) کیلوگرم در هکتار توصیه می‌گردد.

روشهای کشت پیاز

کاشت مستقیم بذر پیاز در مزرعه به منظور بدست آوردن پیازهای دیررس و با خاصیت انباری بالا. کاشت در خزانه به صورت نشاء به زمین اصلی به منظور بدست آوردن مخصول زودرس. کاشت پیازهای کوچک در مزرعه.

طریقه نشاءکاری پیاز

برای بدست آوردن گیاهان قوی نشاء کاری یکی از روشهای مرسوم می‌باشد. نشاء پیازهای بزرگتر ، خطر خشک شدگی و دو تا شدن و تولید ساقه گل دهنده را دارد. در روش نشاء کاری فاصله دو ردیف کشت 40 - 30 سانتیمتر و فاصله گیاهان 7.5 - 5 سانتیمتر در نظر گرفته می‌شود.

مراقبتهای زراعی در زمان داشت پیاز

پیاز در ابتدا رشد کمی دارد لذا سله شکنی (نرم کردن خاک پای بوته) و دفع علفهای هرز ضروری است. عملیات وجین بطور مداوم و تا چند هفته قبل از برداشت ادامه پیدا می‌کند. در مورد دفع علفهای هرز از علف کش داکتال بلافاصله بعد از بذر پاشی در مزرعه به مقدار 12 - 8 کیلوگرم در هکتار استفاده می‌شود همچنین از علف کش توک به مقدار 5 - 4 کیلوگرم در هکتار وقتی که علفها 2.5سانتیمتر رشد داشته باشند استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که این علف کش را نباید قبل از 3 - 2 برگه شدن پیاز مصرف کرد.

آبیاری مزرعه پیاز

برای موفقیت در پرورش پیاز ، باید آبیاری مناسب صورت گیرد بطوری که تحقیقات انجام گرفته نشان می‌دهد که آبیاری بیش از حد مزرعه پیاز باعث پایین آمدن راندمان شده است.

بیماریهای پیاز

  • ارغوانی شدن ریشه: این عارضه توسط قارچ بوجود می‌آید که در اوایل رشد به پیاز حمله کرده و برای مدتی اثرات آن مشاهده نمی‌گردد سپس ریشه‌ها رنگ ارغوانی به خود گرفته و گیاه پژمرده می‌شود. برای کنترل این بیماری باید خاک را حاصلخیز نمود و نیز مرافبتهای زراعی باید به موقع انجام شوند.
  • پوسیدگی گلوی پیاز: پوسیدگی گلو مرض بسیار جدی است و عامل این بیماری که قارچ می‌باشد از جای زخم ، به پیاز حمله می‌کند. این مرض توسط وجود کپک خاکستری در محل ابتدا مشخص می‌شود. ضایعات اولیه در مزرعه شروع و در حین حمل به انبار کردن باعث پوسیدگی می‌شود. پیازهایی که خوب خششک شده باشند کمتر از پیازهای دیگر مبتلا می‌شوند.

برداشت پیاز

برداشت موقعی صورت می‌گیرد که بخش بالای پیاز شروع به افتادن می‌کند که در این حالت پیازها کاملاً رسیده‌اند. در مناطق گرم وقتی که 25% و در مناطق یرد وقتی که 50% از بخش بالای گیاه افتاده باشد برداشت محصول آغاز می‌شود. برای جلوگیری از جوانه زدن پیاز در انبار از مواد بازدارنده رشد مانند مالئیک هیدرازید (HM) استفاده می‌شود.

انواع پیازهای ایرانی

  • پیازهای قرمز شامل: پیاز آذرشهر ، پیاز اصفهان ، پیاز ری و پیاز طارم.
  • پیازهای سفید شامل: پیاز سفید قم و پیاز سفید کاشان.
  • پیازهای بنفش شامل: پیاز کهریزک.
  • پیازهای صورتی شامل: پیاز نوشهر.
در بین پیازهای ذکر شده انواع قرمز و صورتی خاصیت انباری خوبی دارند.

همچنین ببینید

گیاه سیر

گیاه سیر



img/daneshnameh_up/1/1d/Alliumsativum.jpg

شناسنامه

لاله Liliaceae :تیره
Allium sativum L. :نام لاتین
Garlic – poor mans treacle :نام انگلیسی
سیر :نام فارسی
ثوم :نام عربی

شرح گیاه

گیاهی علفی و دارای ساقه ای به ارتفاع 20 تا 40 سانتی متر و حتی بیشتر است. بولب آن که قسمت متورم و زیرزمینی گیاه را تشکیل می دهد، مرکب از 5 تا 10 قطعه متورم، محصور در غشاهای نازک و ظریف، به رنگ خاکستری مایل به سفید است. برگهائی باریک و گلهائی به رنگ سفید چرک، منقوش به لکه های کوچک و قرمز رنگ دارد. از مشخصات برگهای آن این است که اولاً وضع آیخته از ناحیه غلاف دارند و ثانیاً پهنک برگهای آن طویل و منتهی به غلاف درازی است که قسمت زیادی از ساقه را فرا می گیرد و به علاوه غلاف برگهای آن یکدیگر را می پوشانند. مجموعه گلهای گیاه نیز همراه با برجستگیهای کوچک در رأس دمگل درازی به تعداد کم یا ظاهر گل آذین چتر مانند ظاهر می شود. براکته متورم و منتهی به رأس باریک و درازی نیز، مجموعه گلها را فرا می گیرد که نازک و غشائی است. حالات غیر طبیعی مختلفی در این گیاه وجود دارد که یکی از آنها بولب مرکب از 3 برجستگی متورم است. واریته های سیر به دو دسته تقسیم می شود که دسته اول دارای سه واریته بنام های زیر می باشد : الف) A. sativum var. sativum (به سیر طوقه باریک و بدون ساقه گل دهنده ارقام Rocambole و Continental از این واریته می باشند) ب) A. sativum var ophioscorodn (سیر طوقه کلفت ساقه گل دهنده کشیده و خمیده ) ج) A. sativum var.Scordoprasum (با ساقه گل دهنده ایستاده) دسته دوم دارای واریته های زیر می باشد. د) A. Sativum var sagitatum Kuz ( با ساقه گل دهنده) ه) A. Sativum var vulgarae Kuz ( بدون ساقه گل دهنده)

نیاز اکولوژیکی

سیر در خاکهای حاصلخیز و زهکشی شده به خوبی رشد می کند. سیر را باید در خاک قوی و رغنی از مواد آلی کاشت. این گیاه را می توان در انواع خاک از لمونی سنگین تا شنی سبک نیز کشت کرد ولی بر روی خاک لوم شنی سست که از مواد آلی غنی باشد بهترین رشد را دارد. pH خاک بین 8/6 تا 2/7 ایده آل است کاشت سیر باید در آب و هوای معتدل نیمه گرمسیری و نیمه سردسیری و نیز روزهای کوتاه و دمای پائین در پائیز و یا اوایل زمستان انجام گیرد تا گیاه بتواند رویشی خوبی داشته باشد.
img/daneshnameh_up/1/1a/alliumsativum1.jpg

آماده سازی خاک

برای تهیه بستر کشت باید ابتدا زمین را متناسب با نوع آن با استفاده از شخم، دیسک و ماله کاملاً نرم و مسطح کرد و در مناطق خشک نسبت به نوع آبیاری که پشته بندی یا کرت بندی است آنرا آماده نمود (البته در شمال ایران کاشت به صورت دیم است) در زمین های شنی و سست عرض جوی و پشته ها را مساوی و در حدود 20 تا 25 سانتی متر انتخاب می کنند. چنانچه زمین لوم یا لوم سنگین باشد پشته را عریض تر انتخاب کرده طوری که بتوان روی پشته دو یا سه ردیف سیر کاری کرد. 3 تا 4 ماه قبل از کاشت کود حیوانی را با خاک مخلوط می کنند اگر کود پوسیده باشد می توان آنرا در هنگام کاشت نیز با خاک مخلوط نمود. کودهای شیمیایی را معمولاً قبل از کاشت به زمین می دهند. مقدار کود فسفر بین 200 تا 400 کیلوگرم در هکتار است کود ازته را می توان به صورت کود سرک در هنگام رشد گیاه به آن داد.

تاریخ و فواصل کاشت

فاصله خطوط کاشت بین 25 تا 75 سانتی متر، فاصله بوته ها روی خطوط حدود 12 سانتی متر عمق کاشت در اراضی سبک تا 5 سانتی متر است عمق کاشت در اراضی نسبتاً سفت و رسی از 5/2 تا 3 سانتی متر تجاوز نمی کند.
img/daneshnameh_up/1/11/alliumsativum2.jpg

کاشت

سیر از معدود گیاهانی می باشد که فقط از طریق غیر جنسی زیاد می شود. سیرچه ها را نباید قبل از کاشت جدا کرد. در غیر اینصورت کاهش عملکرد را در پی خواهد داشت . کشت سیر معمولاً در سطوح کوچک و اغلب به صورت کرتی انجام می گیرد. برای این کار در پائیز زمین را شخم سطحی زده و کود دامی پوسیده را با خاک مخلوط می کنند سپس زمین را به ابعاد مختلف کرت بندی کرده و به صورت جوی و پشته در می آورند. عمق جویها که به عنوان زهکشی طبیعی عمل می کند حدود 30 سانتی متر است در زمین های سنگین معمولاً سیرچه ها را تنها با فشار کمی در داخل خاک بطور سطحی می کارند.مقدار بذر را با توجه به ضایعات کاشت حدود 300 تا 400 کیلو گرم در هکتار در نظر میگیرند.

داشت

دفع علفهای هرز و سله شکنی در طول دوره رویش گیاه بین 2 تا 3 بار انجام می گیرد از آنجائی که ریشه سیر سطحی است باید هنگام وجین و سله شکنی دقت فراوان نمود تا به ریشه ها صدمه ای وارد نیاید. از آفات سیر می توان مگس سیر (Hylermia antiqua) را نام برد که علاوه بر این گیاه به کیله گیاهان خانواده Liliaceae (مانند پیاز، تره، تره فرنگی و ...) نیز خسارت وارد می کند. لارو این مگس در مزارع سیر و پیاز زندگی کرده و از ساقه ، برگ بویژه سیرچه ها تغذیه می کند. زمستان گذرائی این مگس در درون خاک است و در آنجا به صورت شفیره زمستان را گذرانده و پس از مساعد شدن هوا پرواز می کند. این مگس بر روی گیاه سیر تخم گذرانی کرده و سپس با ایجاد دالانهایی خود را به مرکز سیر می رساند و از داخل آن تغذیه می کند. بر اثر حمله این آفت رنگ برگ از حالت سبزی به زردی تغییر می کند. برای مبارزه با آن معمولاً بوته های آلوده را جمع آوری کرده و آنها را می سوزانند رعایت تناوب زراعی در دفع این آفت بسیار موثر است از آفات دیگر زنگ سیر میباشد که مولد آن قارچی بنام Puccinia allii که فعالیت آن در ماههای گرم و مرطوب تابستان شدید بوده و اسپور آن زمستان را روی میزبان سپری می کنند. برای مبارزه با آن باید در صورت امکان از سیرچه هایی که قبلاً به این بیماری مبتلاً نشده اند برای کاشت استفاده نمود. یا اینکه در صورت گسترش بیماری با سموم قارچ کش مانب (Maneb) و یا زینب (Zineb) به فاصله هر سه هفته یکبار سمپاشی گردد.
img/daneshnameh_up/1/1f/alliumsativum1(1).jpg

برداشت

موقع برداشت سیر از اواخر بهار تا اوسط تابستان بنابه تاریخ کاشت تفاوت می کند. زرد شدن برگهای سیر نشانه رسیدن محصول است یعنی به محض اینکه برگها زرد شدند باید پیاز سیر را از خاک درآورده و اگر سطح کاشت وسیع باشد با تیغه هایی که مخصوصی که به وسیله تراکتور کشیده می شود و از زیر پیاز در عمق ده تا پانزده سانتی متری سطح خاک عبور می کند، خاک را نرم و سست کرده و یک نفر کارگر با سرعت پیازها را از خاک خارج کرده و کنار خط کاشت روی زمین می گذارد. و اگر سطح کاشت کوچک باشد و عمل برداشت محصول با بیل و یا وسایل مشابه آنها انجام می گیرد. پس از کندن پیازها آنها را برای مدت چند روز در مزرعه روی زمین در مقابل آفتاب قرار می دهند تا کاملاً خشک شود،سپس با چاقو قسمتهای هوایی و ریشه ها را از سیر جدا می کنند به منظور نگهداری سیر معمولاً قسمتهای انتهایی را بهم بافته و به صورت ریسه در می آورند و در ستون منازل آویزان میکنند.

دامنه انتشار

در غالب نواحی پرورش می یابد

http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/mavara-index.php?page=%d8%b3%db%8c%d8%b1&SSOReturnPage=Check&Rand=0

فلفل دلمه‌ای

اثر درمانی فلفل بر بیماری ها

فلفل

فلفل برای زخم معده مفید است

مردم سنگاپور، مالزی و چین بیشتر از هندی ها به زخم معده مبتلا هستند. می دانید علت این موضوع چیست؟ زیرا هندی ها بیشتر از مردم چین فلفل مصرف می کنند.

تحقیقات نشان داده است که کپساسینcapsicin)) موجود در فلفل، باعث کاهش بروز زخم معده می شود. کپساسین، موجب افزایش جریان خون در قسمت مخاطی معده و تولید موکوس به وسیله ی دیواره ی معده می شود، بنابراین بافت معده در برابر ترشح اسید معده مصون باقی می ماند.

جالب است بدانید در مطالعات نیز دیده شده است که خوردن 20 گرم فلفل، درست 30 دقیقه قبل از خوردن یک عدد آسپیرین، از اثرات مخرب این دارو بر بافت معده و دوازدهه، در اثر مصرف طولانی مدت آن جلوگیری می کند و به این ترتیب می توان از این دارو به راحتی استفاده کرد، بدون آنکه نگران زیان آن باشیم.

حتی مشاهده شده، افرادی که طولانی مدت الکل مصرف می کرده اند، اگر عادت به خوردن فلفل نیز داشته اند، بافت معده شان کمترین آسیب را دیده است.

لذا می توان نتیجه گرفت که با خوردن این سبزی می توان معده ی سالم تری داشت، در حالی که بسیاری از مردم به غلط تصور می کنند، فلفل می تواند ناراحتی های معده را تشدید کند.

داروی ضد سرطان

شاید باورتان نشود اگر بگوییم از فلفل می توان در درمان سرطان و حتی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری استفاده کرد. تحقیقات نشان داده اند کپساسین موجود در فلفل، به عنوان یک ترکیب ضد سمی عمل کرده و مانع از فعالیت ترکیبات سرطان زا در بدن می شود و از تشکیل تومورهای بدخیم در بدن جلوگیری می کنند.

به علاوه، این سبزی سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی مثل ویتامینC  و کاروتن است، طوری که در 100 گرم فلفل دلمه ای قرمز یا سبز و فلفل معمولی خام به ترتیب 140، 120 و 120 میلی گرم ویتامین C و 3840، 265 و 175 میکروگرم بتاکاروتن وجود دارد.

خوردن یک عدد فلفل دلمه ای متوسط 160 گرمی، بیش از سه برابر نیاز روزانه ی بزرگسالان به ویتامین C را تأمین می کند، البته باید بگوییم که این ویتامین نسبت به حرارت بسیار حساس است، بنابراین این خواص بیشتر در فلفل خام وجود دارد نه پخته شده و حتی بخارپز.

اثر فلفل در سرماخوردگی

وجود مقادیر فراوان ویتامین C در فلفل دلمه ای باعث شده این سبزی برای درمان سرماخوردگی مفید باشد. طوری که مصرف مرتب این سبزی در برنامه ی غذایی، هم شدت و هم طول دوران سرماخوردگی را کاهش می دهد.

به علاوه این سبزی دارای خواص ضدعفونی کنندگی نیز هست. کپساسین موجود در فلفل، به خصوص در فلفل معمولی، ترکیب شیمیایی دارد که موجب تحریک سیستم ایمنی شده و به این سیستم در حمله به عوامل عفونی کمک می کند. به علاوه، این ترکیبات موجب تحریک معده برای ترشح اسید می شود، بنابراین افرادی که در برنامه ی غذایی شان به طور مرتب از این سبزی استفاده می کنند، کمتر به بیماری های عفونی مبتلا می شوند.

پس سعی کنید روزهایی که سرماخوردگی شیوع پیدا می کند، از فلفل بیشتر در سالادتان، به همراه سایر سبزی های تازه استفاده کنید.

فلفل در غذای خانه

از آنجایی که فلفل برای قلب خیلی مفید است، اضافه کردن مرتب آن به غذا یا مصرف کپسول آن می تواند از بیماری قلبی پیشگیری کند.

هر چند فلفل یک چاشنی محسوب می شود، اما این ماده واقعاً به هضم غذا در بدن کمک می کند و برای اغلب زخم ها مضر نیست. این ماده حتی در میزان مصرف پایین نیز قوی است، بنابراین بهتر است بیشتر از مقداری که با غذا میل می کنید، از این ماده استفاده نکنید.

کرم یا پودر فلفل به عنوان نوعی مسکن می تواند در تسکین درد دندان، زونا، آرتریت، پسوریازیس و سایر انواع دردهای مزمن مفید باشد، هرچند ممکن است مصرف این ماده سبب سوزش یا خارش نسبی شود، اما این عارضه به زودی از بین می رود.

جالب است بدانید که می توانید فلفل تازه را تا 12 روز در یخچال نگهداری کنید.

سارا حسنلو

*مطالب مرتبط:

خواص مفید فلفل ها

زنجبیل و فلفل سرطان های مرگبار را درمان می‌کنند

سوپ فلفل

فلفل دلمه‌ای نوعی فلفل از خانواده Capsicum annuum که به رنگهای قرمز، زرد، سبز و نارنجی یافت می‌شود. از ویژگیهای آن این است که به تندی دیگر گونه‌های فلفل نیست.


[ویرایش] خواص دارویی

فلفل برای زخم معده مفید است.مردم سنگاپور، مالزی و چین بیشتر از هندی ها به زخم معده مبتلا هستند. می دانید علت این موضوع چیست؟ زیرا هندی ها بیشتر از مردم چین فلفل مصرف می کنند.

تحقیقات نشان داده است که کپساسینcapsicin)) موجود در فلفل، باعث کاهش بروز زخم معده می شود. کپساسین، موجب افزایش جریان خون در قسمت مخاطی معده و تولید موکوس به وسیله ی دیواره ی معده می شود، بنابراین بافت معده در برابر ترشح اسید معده مصون باقی می ماند.

جالب است بدانید در مطالعات نیز دیده شده است که خوردن 20 گرم فلفل، درست 30 دقیقه قبل از خوردن یک عدد آسپیرین، از اثرات مخرب این دارو بر بافت معده و دوازدهه، در اثر مصرف طولانی مدت آن جلوگیری می کند و به این ترتیب می توان از این دارو به راحتی استفاده کرد، بدون آنکه نگران زیان آن باشیم.

حتی مشاهده شده، افرادی که طولانی مدت الکل مصرف می کرده اند، اگر عادت به خوردن فلفل نیز داشته اند، بافت معده شان کمترین آسیب را دیده است.

فلفل داروی ضد سرطان است.لذا می توان نتیجه گرفت که با خوردن این سبزی می توان معده ی سالم تری داشت، در حالی که بسیاری از مردم به غلط تصور می کنند، فلفل می تواند ناراحتی های معده را تشدید کند.

شاید باورتان نشود اگر بگوییم از فلفل می توان در درمان سرطان و حتی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری استفاده کرد. تحقیقات نشان داده اند کپساسین موجود در فلفل، به عنوان یک ترکیب ضد سمی عمل کرده و مانع از فعالیت ترکیبات سرطان زا در بدن می شود و از تشکیل تومورهای بدخیم در بدن جلوگیری می کنند.

به علاوه، این سبزی سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی مثل ویتامینC و کاروتن است، طوری که در 100 گرم فلفل دلمه ای قرمز یا سبز و فلفل معمولی خام به ترتیب 140، 120 و 120 میلی گرم ویتامین C و 3840، 265 و 175 میکروگرم بتاکاروتن وجود دارد. اثر فلفل در سرماخوردگی: وجود مقادیر فراوان ویتامین C در فلفل دلمه ای باعث شده این سبزی برای درمان سرماخوردگی مفید باشد. طوری که مصرف مرتب این سبزی در برنامه ی غذایی، هم شدت و هم طول دوران سرماخوردگی را کاهش می دهد.

به علاوه این سبزی دارای خواص ضدعفونی کنندگی نیز هست. کپساسین موجود در فلفل، به خصوص در فلفل معمولی، ترکیب شیمیایی دارد که موجب تحریک سیستم ایمنی شده و به این سیستم در حمله به عوامل عفونی کمک می کند. به علاوه، این ترکیبات موجب تحریک معده برای ترشح اسید می شود، بنابراین افرادی که در برنامه ی غذایی شان به طور مرتب از این سبزی استفاده می کنند، کمتر به بیماری های عفونی مبتلا می شوند. در بعضی موارد استفاده از مشتقات این سبزی بر روی پوست می تواند سبب عوارض و حساسیتهایی شود از این رو به افراد توصیه می شود که در مصرف اینگونه مشتقات بر روی پوست دقت بیشتری اعمال کنند.

پس سعی کنید روزهایی که سرماخوردگی شیوع پیدا می کند، از فلفل بیشتر در سالادتان، به همراه سایر سبزی های تازه استفاده کنید.



فلفل دلمه‌ای
فلفل دلمه‌ای
فلفل دلمه‌ای
فلفل دلمه‌ای
ن . ب . و
گیاهان دارویی و ادویه‌جات
گیاهان دارویی

اروانه · اسپرزه · استوخودوس · افسنطین · آق اوستا · آقطی سیاه · اکالیپتوس · اکلیل کوهی · انجبار · انجدان رومی · آنغوزه · آویشن · باباآدم · بادرشبو · بادرنجبویه · بارهنگ · باریجه · برگ بو · برگ سنا · برنجاسف · بن سرخ · بنگرو · بنه · بولدو · بومادران · بهارنارنج · بهمن‌پیچ · بیدمشک · پای خر · پرسیاوشان · پروانش · پنج‌انگشت · پنیر باد · پنیرک · پونه‌سا · پونه سنبله‌ای · پیازچه · پیرتر · پیرو · تاتوره · تخم کتان · ترشک · ترخون · ترنجبین · جعفری فرنگی · جعفری · خارخسک · چای کوهی · چویل · خار علیص · خار مقدس · خرگوشک · ختمی · دارواش · داز · درمنه · دم شیر · رازک · رازیانه · روناس · ریحان مقدس · ریحان · ریواس · زنجبیل · زوفا · ژینکو · سپستان · سُداب · سرخ‌ولیک · سنا · سنبل‌الطیب · سنجد · سورنجان · سیاه‌دانه · سیر · شابیزک · شاه‌تره · شاهِسپَرَم · شبدر قرمز · شنبلیله · شوید · شیرین‌بیان · صبر زرد · صعتر · عروسک پشت پرده · عطر مازندران · علف چشمه · علف لیمو · علف هفت‌بند · غافث · فرنجمشک · فلفل مجار · فلوس · فوکا · قاصدک · کاسنی · کافور · کاکوتی · کرچک · کنار · کوشاد · کیسه کشیش · گاوزبان · گز روغن · گز علفی · گزنه · گشنیز · گل بی‌مرگ · گل راعی · گل ماهور · گل همیشه‌بهار · گلپر · گلرنگ · گلنار · گون کتیرا · لوزارنگ · ماریتیغال · مامیران کبیر · مخلصه وحشی · مرزنجوش · مرزنجوشتر · مرزه · مریم‌گلی · مورت · موسیر · نعناع · هلیله سیاه · همشکی · هویج وحشی ·

ادویه

اسپرزه · آنغوزه · بابونه · بادیان رومی · برگ بو · به‌دانه · پودر پیاز · فلفل دلمه‌ای · پودر کاری · تخم شاهی · تخم تره · ترب کوهی · تمبر هندی · جوز بویا · جوز هندی · چهارتخمه · خاکشیر · خردل · خسرودار · خشخاش · دارچین · زردچوبه · زعفران · زنجبیل · زیره · سماق · سیاه‌دانه · سیر · شنبلیله · عرق بیدمشک · فلفل بهار · فلفل برزیلی · فلفل سفید · فلفل سیاه · فلفل · کاسنی دشتی · کُبابه · کنجد · کندر · گل رنگ · گل گاوزبان · گلاب · لیمو عمانی · پودر موسیر · میخک · ناردانه · واسابی · هل سبز · هل سفید ·