خواص بادمجان ۱۳۸۶/۰۳/۲۶
بادمجان، بر خلاف آنچه عموم مردم اعتقاد دارند،
بادمجان، بر خلاف آنچه عموم مردم اعتقاد دارند، خواص زیادی دارد. مهمترین خاصیت آن کم کالری بودن آن است که به همین سبب غذایی بسیار مناسب برای کسانی است که می خواهند وزن کم کنند؛ چون با وجود کم کالری بودن، ویتامین و مواد معدنی لازم را دارد، البته به شرط آنکه سرخ نشود.
این گیاه به عربی «بادنجان» نامیده می شود. گیاهی یکساله که ساقه بنسبت ضخیم و پوشیده از کرک دارد. برگهای آن بیضی شکل با نوک باریک و گلهای آن بنفش رنگ است. میوه این گیاه دراز و باریک یا گرد و به رنگهای بنفش و سیاه و زرد و سفید دیده می شود.
بادمجان متعلق به خانواده سیب زمینی است و از زمانهای بسیار قدیم در هند کشت می شده و از آنجا به نقاط دیگر جهان راه یافته است .
ترکیبات شیمیایی مهم:
1- ویتامینهای «آ» و «ب» و «ث»، اسید فولیک، نیاسین، بتاکاروتن، ...
2- منبع بسیار عالی از پتاسیم، منگنز، مس، کلسیم، فسفر، گوگرد، آهن، منیزیم، روی
3- ترکیبات فنولی به نام اسید کلروژنیک که یکی از جمع کننده های بسیار قوی رادیکالهای آزاد است. این ماده خواص دیگری چون خاصیت ضد سرطان، ضد میکروب، ضد ویروس و ضد چربی بد خون(LDL ) هم دارد.
4-در پوست این گیاه، ماده ای شیمیایی از گروه آنتوسیانین ها به نام ناسونین وجود دارد. این ماده آنتی اکسیدانی قوی است و رادیکالهای آزاد خون را جمع آوری می کند. این ماده از چربیهای موجود در غشای سلولهای مغزی و دیگر سلولها بشدت محافظت می کند و به این سبب به آن «غذای مغز» نیز گفته می شود.
همچنین، به علت وجود این ماده و مواد ترپنی دیگر، عصاره بادمجان کلسترول خون را بشدت کاهش می دهد. از طرفی، ناسونین را نیز جمع می کند (آهن اضافی خون که ممکن است سمی باشد).
مهمترین خواص دارویی تغذیه ای:
1- یکی از جمع کننده های رادیکالهای آزاد خون و سلولهای بدن است. (رادیکالهای آزاد از دشمنان خطرناک بدن انسان است و به سلولهای بدن آسیب می رساند.)
2-کاهنده کلسترول بد خون است. (کلسترول را از پر اکسیداسیون حفظ می کند).
3- ضد میکروب و ضد ویروس و ضد سرطان و غنی از ترکیبات آنتی اکسیدان است.
4ـ به علت جمع کردن رادیکالهای آزاد، یکی از شاخصهای محافظتی برای مفاصل است که می توان آن را در درمان آرتریت روماتویید به کار برد.
5-بادمجان را حتما" باید به حالت کاملا" رسیده مصرف کرد؛ زیرا میوه کال آن طعم تلخ دارد و در افرادی که آسم و برونشیت دارند باعث تشدید این بیماریها می شود.
6- بادمجان ملین و مدر است.
7-خوردن بادمجان گرفتگی رگها را باز می کند و شخص را از خطر سکته قلبی محفوظ می دارد.
8-بادمجان برطرف کننده یبوست است.
9-بادمجان را می توان برای از بین بردن ورم و التهاب روی عضو ملتهب گذاشت.
10- بادمجان ماده ای ضد تشنج دارد که در درمان بیماری صرع مؤثر است.11- مقوی معده و دستگاه گوارش است، البته به شرط اینکه سرخ نشود.
12- برگها و پوست سیاه بادمجان را اگر بجوشانند، برای درمان اسهال خونی مفید است.
بهترین طریقه پخت بادمجان آبپز کردن یا پختن در فر است. سرخ شده آن بخشی از خواص دارویی خود را از دست می دهد و نیز برای معده های ضعیف مناسب نیست.
از نظر طب قدیم، بادمجان گرم و خیلی خشک است و برای کسانی که مزاج سرد و خیلی خشک دارند مناسب نیست.
با همه خواصی که برای بادمجان گفتیم، نباید اشخاصی که بواسیر یا درد چشم دارند از آن استفاده کنند؛ زیرا بیماری آنها را تشدید می کند.
بادنجان ممکن است ایجاد حساسیت کند (به صورت بروز جوش در حفره دهان و ...).
همچنین، بادمجان دارای اگزالات است و مصرف آن برای کسانی که سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا دارند مناسب نیست. (خیساندن در آب و نمک به مقدار زیادی این مشکل را رفع می کند.)
http://teletext.irib.ir