پرتال -اخبار و آگهی استخدام و دانشگاه

این سایت وابسته به هیچ سازمانی نیست

پرتال -اخبار و آگهی استخدام و دانشگاه

این سایت وابسته به هیچ سازمانی نیست

آواز «محمدرضا شجریان» با سه ساز جدیدر تهران پیچیدد

آواز «محمدرضا شجریان» با سه ساز جدیدر تهران پیچیدد 

خبرگزاری فارس:اولین شب کنسرت «محمدرضا شجریان» به همراه گروه شهناز شب گذشته در تالار بزرگ کشور برگزار شد.

به گزارش خبرنگار موسیقی فارس، ترافیک سنگین میدان فاطمی از ساعت 30/18 حکایت از آن می‌کرد که مشتاقان استاد آواز ایران از 2 ساعت قبل از اجرا خود را به مکان برگزاری رسانده‌اند تا بار دیگر شاهد هنرنمایی این اسطوه آواز باشند.
بنا بر این گزارش، درب‌های تالار بزرگ کشور حدود ساعت 19 باز شد تا ازدحام مردم جلوی درب کم شود.
حدود ساعت 30/20 گروه شهناز متشکل از نوازندگانی چون: حسین رضایی‌نیا: دف و دایره، حمید قنبری: تنبک، کاوه معتمدیان: کمانچه، سینا جهان‌آبادی: کمانچه و صراحی، شاهو عندلبی: ‌نی، رادمان توکلی و مجید درخشانی: تار، مژگان شجریان: سه تار، مهرداد ناصحی: قیچک آلتو‌ و سراهی، حامد افشاری: قیچک باس، سحر ابراهیم: قانون، رامین صفایی: سنتور، مهدی امینی: رباب و بم‌تار و محمدرضا ابراهیمی: عود به همراه محمدرضا شجریان با تشویق‌های پیاپی مردم به صحنه آمدند تا بخش اول اجرای خود را با عنوان «مرغ خوشخوان» در دستگاه شور اجرا کنند.
بعد از اجرای پیش درآمد توسط گروه، شجریان به ساز و آواز با مجید درخشانی نوازنده تار پرداخت و سپس با تک نوازی رباب مهدی امینی تصنیف پیام نسیم آغاز شد.
بعد از چند دقیقه تک نوازی، شجریان به همراه نوای صراحی که خود ابداع کننده آن بود با سینا جهان‌آبادی به اجرا پرداخت.
به گزارش فارس، در این بخش که تمامی قطعات از ساخته‌های شجریان بود گروه قطعه چهارمضراب را نواختند و سپس مژگان شجریان با سه تار خود قطعه آوازی دیگری را آغاز کرد. که بعد از آن شجریان بار دیگر با صراحی به اجرای آواز خراسانی پرداخت.
بخش اول کنسرت با اجرای تصنیف مرغ خوشخوان به پایان رسید و گروه بعد از آنتراک 20 دقیقه‌ای به صحنه بازگشتند تا قطعاتی از ساخته‌های مجید درخشانی را که برگرفته از ردیف‌های میرزا عبدالله بود، در دستگاه همایون اجرا کنند.
بعد از ورود به صحنه شجریان ضمن تشکر از مسوولان وزارت کشور و تالار گفت: در این کنسرت علاوه بر اجرا قصد معرفی سه ‌ساز جدید که از ساخته‌های خودم است را داشتم.یکی ساز «صراحی» است که همان طور که در بروشورها آمده از خانواده‌ کمانچه و قیچک است و امکانات سازهای خانواده ویلن را از نظر نوازندگی و وسعت صدا دارد.
وی افزود: در حال حاضر بیشترین نیاز ما چهار اندازه «سوپرانو»، «آلتو» ، «باس» و «کنترباس» دراین ساز است و امکان ویژه آن تعویض صفحه‌ آن است که باعث تغییر در رنگ صوتی این ساز می‌شود و این صفحه که حکم تارهای صوتی ‌ساز را دارد، پوستی و گاه پوست همراه با چوب است و این ساز را نوازندگان کمانچه، قچک، ویولن، ویولنسل و کنترباس به راحتی می‌توانند، بنوازند.
شجریان در ادامه با اشاره به معرفی دو ساز دیگر خودش بیان داشت: از سال 1340 روی سنتور و زیباتر ‌کردن صدای آن کارکرده‌ام و این اواخر با تحقیقات تخصصی که روی آن داشتم به نتایج خوبی رسیدم تا کیفیت صدا را هم بالا ببرم، به‌طوری‌که همه‌ جای ساز سنتور صدایی یکدست داشته باشد.
وی در خصوص ساز « بم ساز» افزود: طی همه‌ این سال‌ها نیاز بود تا صداهای بیشتری برای بم ارکستر داشته باشیم و بعد از جست‌وجوی بسیار برای پیدا‌کردن سیم‌های مختلف در تمام دنیا، موفق به طراحی بم‌تار شدم. اما متاسفانه فرصت کافی نداشتیم تا نت‌هایی هماهنگ با اجرای گروه برای این ساز بنویسیم و تنها اجرایی مجزا برای ساز در نظر گرفتیم، ولی در برنامه‌های آینده گروه، قطعا نت‌هایی هماهنگ با بقیه‌ گروه‌ برای آن تنظیم خواهیم کرد.
بعد از صحبت‌های شجریان، بخش دوم کنسرت که «رندان مست» نام داشت با یک پیش درآمد و زنگ شتر آغاز شد و سپس گروه تصنیف چشم یاری از ساخته‌های شجریان، باد صبا ساخته حسام السلطنه مراد با تنظیم درخشانی بر روی شعری از ملک‌الشعرای بهار آواز شوشتری با شعری از سعدی، چهار مضراب بیداد، تصنیف رندان مست بر روی غزلی از مولانا و چند ساز و آواز را اجرا کردند.
کنسرت گروه شهناز با شجریان این بار هم با اجرای مرغ سحر به پایان رسید.

*در حاشیه کنسرت
- همایون شجریان این بار هم مهمان کنسرت پدرش بود که با ورودش به تالار با تشویق های بسیار مردم رو به رو شد.
- طراحی صحنه و بلیط‌های این کنسرت نسبت به اجرای قبلی تغییر نکرده بود.
- این کنسرت برخلاف اجراهای قبلی بازار سیاهی را به وجود نیاورده بود و تنها در مقابل تالار برخی از افراد بلیت‌های خود را با همان قیمت می‌فروختند
.

بیماری سفیدک سطحی سیب

بیماری سفیدک سطحی سیب


مقدمه

در سال 1877 Bessey برای اولین بار این بیماری را روی نهالهای بذری از آیروای آمریکا گزارش کرد. این بیماری انتشار جهانی داشته و در کشورهای اروپایی ، ژاپن ، استرالیا ، ایالات متحده آمریکا ، کانادا و انگلستان شایع است. ولی شدت آن در ممالک اروپایی به دلیل مساعد بودن شرایط مناسب بیشتر است. گستردگی این بیماری در ایران نیز در نقاط مختلف به چشم می‌خورد.

ولی از آنجا که ایران با داشتن شرایط آب و هوایی مخصوص در اکثر مناطق خشک و نیمه‌خشک می‌باشد در اکثر مناطق اهمیت اقتصادی چندانی ندارد ولی در برخی نقاط نیز خسارت آن قابل توجه است و معمولا نسبت به بیماری لکه سیاه سیب در درجه دوم اهمیت قرار دارد. شیوع و شدت بیماری بستگی به شرایط اقلیمی در ناحیه و سیستم حفاظت و سایر عوامل دارد. خسارت این بیماری توقف رشد جوانه در نتیجه حمله به شاخ و برگ است و در نتیجه میزان محصول نیز نقصان می‌یابد و برگهای درختان مبتلا کوچک مانده و شکوفه‌های آلوده به شدت صدمه می‌بینند.

عامل بیماری

عامل بیماری از قارچهای رده Ascomycetes راسته Erysiphales و خانواده Erysiphaceae به نام podosphaera leucotriha salmon است که فولکرهای کلیستوتسیوم آن بی‌رنگ یا قهوه‌ای رنگ و انتهای آن دو شاخه بوده و حاوی یک آسک است. این قارچ از آنجا که دارای زادآوری جنسی و غیرجنسی است.
لذا فرم غیر جنسی آن Oidium Farinosum نامگذاری گردیده که دارای کنیدی‌بر و کنیدی است. کنیدی‌برها طویل و انشعاب کمی دارند که بر روی آن کنیدیهای بیضوی یا مستطیلی قرار دارد.

جوانه زدن کنیدی پس از 2 ساعت شروع می‌شود و محل جوانه زدن در اثر تماس با میزبان بهتر به انجام می‌رسد. در شرایط مساعد جوانه کنیدی از گوشه آن شروع و لوله تندش از آنجا بیرون می‌آید که این لوله تندش ابتدا کوچک است و به زودی اندام چسبنده‌ای به نام آپوسوریوم مشخص می‌شود که توسط آن روی نباتات تثبیت می‌گردد. سپس از وسط این اندام چسبنده هیف به درون میزبان رخنه می‌کند و در فضای بین‌سلولی کله‌ها ، گسترش می‌یابند. سلول مادری بعد از استقرار و گسترش قارچ و شروع تغذیه از میزبان از بین نمی‌رود که این از مشخصه اصلی و کلی سفیدک‌هاست.

4 روز پس از سپری شدن دوران کمون و ظهور علائم بیماری ، کنیدیوفورها از قسمتهای سلول رویشی کلی ظاهر می‌گردند. رشته‌های میسلیوم قارچ سطحی بوده و در سطح قسمت مورد ابتلا از قبیل برگ ، گل ، میوه‌های جوان ، ساقه های یکساله می‌روید و تامین مواد غذایی توسط لکه‌ها صورت می‌گیرد. کنیدی‌ها زنجیروار و بطور نامحدود بر روی کنیدیوفور تشکیل می‌شوند و در آلودگی ثانوی نقش اساسی را بازی می‌کنند.

واریته‌های حساس و مقاوم به سفیدک سطحی سیب

جوناتان حساس‌ترین واریته نسبت به این بیماری است و در شرایط آب و هوایی گرم حساسیت این واریته به ثبوت رسیده است. واریته‌های نیوتان اسپوس زرد و Romebawty Grimes نیز به بیماری سطحی سیب حساس هستند ولی واریته‌های Del rcious , Winesat متحمل ذکر شده است. از بین واریته‌های سیب ایرانی ، شفیع آیاد ، قندک ، گلاب ، سنگانی ،حاجی ، شیرانی به این بیماری حساس هستند.

علائم بیماری

علائم روی برگ

برگ اندامی است که اولین علامت بیماری روی آن ظاهر می‌شود. برگهای جوان خصوصا برگهای پاجوشها که دارای لطافت و شادابی خاص می‌باشند بیشتر مبتلا می‌گردد و هر قدر برگ مسن‌تر شود یک نوع مقاومت در آن پیدا می‌شود. برگهای قسمت بالای نباتات و برگهایی که در ضلع جنوبی و شرقی قرار دارند در اثر وجود نور آفتاب بیشتر از سایر قسمتها دچار صدمه می‌گردند. در اوایل فصل بهار لکه‌های سفید کثیف که در واقع میسلیومهای قارچ عامل بیماری است در سطح تحتانی برگها ظاهر می‌شود و ضخامت آن برگها ناصاف و دچار پیچیدگی می‌شوند.

گاهی برگهای جوان آلوده حول رگبرگ اصلی دمبرگ تا نوک برگ تامی‌خورد. برگهای مبتلا سخت ، ترد و شکننده شده و قبل از موعد خزان می‌کنند و گاهی نکروز شده و می‌خشکند. ابتدا در برگهای خیلی جوان باعث توقف رشد آنها شده و حالت ناودانی به خود گرفته و متعاقبا خشک شده و می‌ریزند. به علت کمبود سطح کربن‌گیری ، مواد کمتری در درخت ساخته شده و در نتیجه میزان محصول نقصان می‌یابد.

علائم روی شاخه‌های جوان

شاخه‌های جوان نیز مبتلا شده و در اثر وجود رشته‌های میسلیوم و کنیدی و کنیدیرفور ، شاخه‌ها منظره کرکی و یا نمدی به خود می‌گیرند. شاخه‌های مبتلا رشدشان متوقف شده و واریته‌های حساس از قسمت نوک شروع به خشکیدن می‌کنند. همچنین شاخه‌های آلوده باریک و عاری از برگ و کج و معوج شده و فرم طبیعی خود را از دست می‌دهند و بسیار ترد و شکننده می‌شوند.

علائم روی جوانه و گل

عامل بیماری زمستان را در جوانه‌ها سپری می‌سازد. جوانه‌های آلوده در فصل زمستان از جوانه‌های سالم قابل تشخیص است بدین ترتیب که آنهایی که آلودگی دارند باریک و کشیده بوده و تراکم چندانی ندارند. فلسهای دور جوانه ریز بوده و تراکم کمتری دارند و نظم و آراستگی جوانه‌های سالم را ندارند. به دلیل زمستان‌گذرانی عامل بیماری در جوانه‌ها ، شکوفه‌ها زودتر از اندامهای دیگر مبتلا گشته و دیر باز می‌شود. کاسبرگها گوشتی و کلفت شده و چنین شکوفه‌هایی میوه تشکیل نمی‌دهند. نوک جوانه‌های آلوده برخلاف جوانه‌های سالم که بسته است نیمه‌باز است که متعاقبا خشکیده و قهوه‌ای رنگ می‌شوند.

علائم روی میوه

گاهی میوه‌های جوان مورد حمله قرار گرفته و نشانه‌های شبیه زنگار روی آنها ظاهر می‌شود. وقتی که میوه‌های کوچک آلوده شوند رشد آنها متوقف و زنگاری می شوند و ترک می‌خورند و در محل ترک خوردگی سفت شده و نتیجتا میوه بدشکل می‌شود.

مبارزه

مبارزه شیمیایی

در امر مبارزه شیمیایی سموم زیادی مورد مصرف دارند مانند سموم گرگردی ، کاراتان ، مورستان و بنومیل. امروز سمپاشی با بنومیل که یک قارچ‌کش سیستمیک است بسیار موفقیت‌آمیز است خصوصا که این سم روی لکه سیاه نیز موثر بوده و آن را کنترل می‌کند. اما این سموم مشکلاتی را از جمله مقاومت قارچها به آنها ایجاد کرده‌اند.

سموم گوگردی بیشتر خاصیت پیشگیری داشته و در انهدام قارچ عامل بیماری که زمستان را در درون جوانه به سر می‌برند موثر نمی‌باشد. ضمنا در موقع مصرف گوگرد باید درجه حرارت بیشتر از 13 درجه سانتیگراد باشد چرا که کمتر از درجه سانتیگراد گوگرد تصعید نشده و در بالاتر از 32 درجه ایجاد گیاه سوزی می‌کند.

نکته دیگر اینکه برخی ارقام سیب به گوگرد حساسیت دارند. مبارزه شیمیایی در نقاط گرم باید قبل از مرحله گل دادن شروع و بعد از گل نیز تداوم یابد و سمپاشی باید 10-12 روز یک بار تکرار گردد و در تابستان فواصل سمپاشی به دو هفته افزایش یابد. تعداد دفعات سمپاشی بستگی به وضعیت آب و هوایی و شدت بیماری و حساسیت میزبان دارد و در سالهای طغیان معمولا 7-6 بار سمپاشی نیاز است و هنگام سمپاشی باید شاخه‌ها به دقت تمام سمپاشی شوند.

استفاده از ارقام مقاوم

واریته‌های جوناتان ، شفیع آبادی و گلاب به بیماری حساس بوده و ارقام گلدن دلیشنر ، گرانی اسمیت ، گالیا بیوتی ، اویل گله و پرایم گله نیمه‌حساس و واریته‌های ترکمان و رد دلیشنر نیمه‌مقاوم می‌باشند.

بیماری ریزومانیای چغندر قن

مقدمه

ریزومانیا یکی از مخرب‌ترین و پرخسارت‌ترین بیماریهای مهم چغندرقند می‌باشد که در مناطـق مختلف کشور بویژه مناطق مغان ، اصفهان و خراسان شروع و شیوع کرده و گزارشــاتی نیز مبنی بر صحت وجود این بیماری قید شده است. بیماری ریزومانیای چغندرقند که به خـــاطر علامت بیماری در دو طرف ریشه اصلی به دیوانگـــــــی ریشه موسوم است، به جهت کوتوله شدن ریشـه و ادامه رشد ریشه در قسمت سطحی خاک محصول برداشتی خیلی کم می‌شود و شدیدا عملــکرد شکـر در هکتار کاهش می‌یابد و عدم رعایت اصول کنترلــــی و کاهش بیماری عمــلا کشت چغندر قند را در کشور به مخاطره خواهد انداخت.


تصویر

علائم بیماری و تشخیص مزرعه‌ای

در مزارع آلوده در تابستان معمولا لکه‌های سفید و زردی در اطراف رگبرگها بوجود می‌آید که از علائم اولیه بیماری می‌باشد. برگها ممکن است چروکیــــده و پژمرده شوند و بدون سبزینه باشند، بعضی وقتها برگهای کوچکتر در قسمت طـوقه جوانه زده و تکثیر یابند. زردی عمومی معمولا در برگها اتفاق می‌افتد و به جهت اینکه ریشه‌های آلوده از لحاظ آب و جذب مواد غـــــذایی در کمبود هستند، نشانه‌های معمول برگی ، شبیه به استرس آبی یا کمبود نیتروژن هستند.

در ســطح پیشرفته بیماری ، علائم بیماری شامل کوتوله شدن ریشه گیاه و انشعاب بیش از حد ریشــه‌های جانبی مرده و پوسیده در اطراف ریشه اصلی است که به آن ظاهری ریش‌دار می‌دهد. با آلودگــی‌های بعدی ریشه‌های ذخیره‌ای گیاه اغلب پوسیده می‌شوند و در زیر سطح خاک بهم فشــرده می‌گردند و غده شکل لیوان را به خود می‌گیرد و حلقه‌های آوندی نیز ضمن چوبی شدن ظاهــری تیره رنگ به خود می‌گیرد.

بعضی اوقات رگبرگـــها کمی زرد رنگ شده و حالت ایستاده پیدا می‌کنند، حالت بد شکلی در برگها نیز مشاهده شده و منجر به رشد غیر عادی بافت طوقه گیاه می‌شود. امکان سستی و پژمردگی بدون تغییر رنگ در برگهای گیاه در مراحل بعدی وجود دارد و در برخی از موارد بندرت علائم زردی رگبرگی مشخص همراه با لکه‌های نکروتیک نیز قابل مشاهده است. این علائم حتی در صورت نادر بودن از مشخصات بارز بیماری هستند.

تشخیص آزمایشگاهی

تشخیص درست بیماری در صورت عدم تشخیص مزرعه‌ای و مشکوک بودن ، بوسیله تست سرولوژیک آزمایشگاهی ELISA انجام می‌گیرد. اپیدمی بیماری این ویروس بوسیله قارچ پلی میکسا بتائه منتقل می‌شود. این قــارچ در بافت زنده میزبان قادر به تولید مثل است. قارچ مذکور خاکـــزی بوده و حـامل ویروس عامل بیماری است. از میزبانهای دیگر قارچ مذکـور اعضای خانواده اسفناجیان و خانواده تاج خروس به صورت محدود است و ویروس مذکور از طریق مکانیکی به گونه‌های میزبان منتقل می‌شود.

شرایط مطلوب جهت بروز و توسعه بیماری

از شرایط مطلوب بیماری درجه حرارت بیش از20 درجه سانتیگراد خاک برای مدت طـولانی ، رطوبت بالای خاک حاصل از بارندگی‌های مداوم ، بدی بافت خاک ، آبیاری فـشرده ، خاک‌های ضعیف فاقد مواد آلی ، زهکشی ضعیف و بی‌تفاوت بودن خاک نسبت به خاصیت قلیایی ضعیف است. پیشرفت و توسعه این بیماری بستگی به بیولوژی قــارچ ناقل دارد و در کل شدت بیماری در اثر زیادی آب چه از طریق باران و چه از طریق آبیاری باشد بیشتر می‌شود.

کنترل بیماری

اسپورهای استراحتی پلی میکسا بتائه می‌توانند در خاک‌های آلوده برای مدت 10 سال به زندگی ادامه دهند،‌ بنابراین به محض ورود ویروس به اراضی کشاورزی جلوگیری از آلودگــــــی از طریق روشهای زراعی یا شیمیایی تقریبا غیر ممکن است. به هر صورت از اقدامـات اساسی زیر جهت کنترل و کاهش بیماری با رعایت اصولی و صحیح می‌توان تا حد ریشه کن کردن بیماری و فراتر از کنترل ، گام برداشت و بهره جست و تا حد امــــــکان مانع از گسترش آلودگی به مزارع سالم گردید.




تصویر

  • عدم کشت چغندر قند در مناطق آلوده حداقل تا 5 سال (پرهیز از تناوب تکراری)
  • استفاده از ارقام مقاوم و متحمل به بیماری مذکور
  • عدم انتقال خاک و چغندرهای آلوده به مزارع سالم
  • کشت زود هنگام (خنکی خاک هنوز موجود باشد)
  • مدیریت صحیح آبیاری اوایل فصل زراعی
  • اعمال مدیریت صحیح در کود دهی و استرس آبی
  • کنترل هرزآب مزارع
  • بهبود زهکشی مزارع با انجام شخم عمیق و زیر شکنی لایه‌های سخت
  • جلوگیری از کوبیدگی و فرسایش خاک
  • رعایت بهداشت کنترل آلودگی در استفاده از ادوات کشاورزی
  • رعایت قرنطینه بذور وارداتی و رعایت کنترل ایزولاسیون مزارع آلوده
  • کنترل جابجایی گله‌های گاو و گوسفند در بین مزارع آلوده به مزارع سال

داروی بیماری

داروی بیماری ویروسی ریزومانیا چغندرقند در ایران تولید شد. آنتی بادی پلی‌کلونال برای مبارزه با بیماری ویروسی ریزومانیای چغندر قند که در سالهای گذشته به کشور وارد می‌شد، برای اولین بار در ایران تولید شد. با انجام طرحی با عنوان بررسی برخی خصوصیات فیزیوشیمیایی و بیولوژیکی ویروس زردی نیکروتیک رگبرگ چغندرقند (عامل بیماری ریزومانیا) و تهیه آنتی سرم علیه ویروس مذکور که به مدت 4 سال بطول انجامید این آنتی بادی ساخته شد.

در زمینه موارد کاربرد این آنتی بادی می‌توان گفت این آنتی بادی جهت آزمون سرولوژیکی الایزا برای تعیین شدت آلودگی بوته‌ها به بیماری ریزومانیا ، در کارخانجات تولید قند به منظور تشخیص بیماری ، در موسسات تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی به منظور تشخیص بوته‌ها یا والدهای عاری از ویروس و در نهایت برای به‌نژادی و انتخاب ارقام مقاوم بکار می‌رود. درباره مراحل انجام کار پس از تکثیر ویروس در گیاه با استفاده از سانتریوفوژ و خالص سازی آن در بخش ویروس شناسی گیاهی ، ویروس بدست آمده به خرگوش تزریق شد و سپس از خون خرگوش این آنتی بادی تهیه شد.