بیماری فوزاریوم خوشه گندم
مقدمه
بیماری فوزاریوم خوشه یا بادزدگی خوشه، بیماری قارچی میباشد که میتواند در تمام غلات دانه ریز اتفاق بیفتد. در اثر این بیماری، محصولی نامرغوب با دانههای ریز و چروکیده و وزن هزار دانه کم بوجود میآید در نتیجه کاهش ارزش اقتصادی محصول را موجب میگردد. این بیماری نه تنها باعث از دست رفتن کیفیت و راندمان محصول میگردد بلکه با ایجاد توکسین قارچی عوارض خطرناکی را برای انسان و حیوانات بدنبال دارد.
در کشور ما آمار دقیقی در مورد خسارت وارده از ناحیه این بیماری وجود ندارد. این بیماری از سالها پیش در مزارع گندم ایران بصورت پراکنده وجود داشته است ولی در سالهای اخیر آلودگی زیادی در مناطق مرطوب و نیمه مرطوب کشور از جمله منطقه مغان استان اردبیل مشاهده شده است.
علایم بیماری
در گندم علائم ممکن است در یک قسمت و یا در کل خوشه ظاهر شود. سفید شدن و رنگ پریدگی خوشهها در مزرعه سبز بوضوح قابل تشخیص میباشد. اغلب یک قسمت از خوشـــه (عمدتاً نیمه بالائی) آلوده میشود که این قسمتها سفید و سایر قسمتهای خوشه سبز میباشند. عامل بیماری میتواند دمگل را نیز آلوده کند و بتدریج پائین خوشه را هم فراگیرد و منجر به تغییر رنگ دمگل به قهوه ای، ارغوانی تا زرشکی گردد.
اغلب دانههای آلوده، چروکیده، سبک و متمایل به رنگ خاکستری با ظاهری مات و کدر یا مایل به صورتی میباشند. دانههای به ظاهر سالم نیز اغلب دارای آلودگی بوده و رنگ زرد کهـربائی خود را از دسـت داده و به رنگ قهـوهای کـدر و مـات میگرایند.
بوتههای جوان آلوده، در مقایسه با بوتههای سالم کمی بلند ولی ضعیف میباشند. گیاهان جوان حاصل از دانههای آلوده قبل از اینکه به اندازه کافی رشد نمایند پوسیده شده و میمیرند که مرگ بوتههای جوان بصورت لکههای خطی در روی خاک قابل مشاهده است. آلودگی خوشهها مستقل از بیماری گیاهان جوان میباشد. آلودگی به هیچ وجه از داخل گیاه به خوشهها انتقال نمییابد. زمانیکه دمای خاک به 15 درجه سانتیگراد برسد گیاهان سالم حاصل از بذور سالم نیز توسط اندامهای رشدی عامل بیماری که در بقایای گیاهی آلوده پخش شده در سطح مزرعه و یا بذور، آلوده میشوند.
این بیماری بوسیله گونههائی از جنس فوزاریوم ایجاد میشود ولی شایعترین گونه در گندم F. graminearum میباشد که فرم جنسی آنGibberella zeae میباشد که عامل بیماریStalk rot عامل پوسیدگی ساقه، بذر و بلال در گیاه ذرت میباشد.
این قارچها شرایط نامسـاعدرا در بقایای گیاهی باقیمانـده غلات دانه ریز و ذرت سپـری میکنند و در شرایط آب و هوایی مرطوب اسپورهای خود را در سطح خوشهها پخش میکنند.
باد و قطرات باران در یک لایه نازک از رطوبت، اسپورها را بطرف سنبلچهها پخش میکنند، و عامل بیماری ابتدا به گل حمله کرده و علائم توسعه بیماری در داخل خوشه سه روز بعد از آلودگی در شرایط مساعد برای بیماری اتفاق میافتد. معمولاً غلات دانهریز خصوصاً گندم نان و دوروم از زمان گلدهی و گردهافشانی به بیماری حساس میباشند و تا مرحله خمیری شدن امکان توسعه بیماری وجود دارد. در زمان گلدهی اسپورهای عامل بیماری، گل را آلوده و به دانهها، گلومها، و سایر قسمتهای خوشه رسیده و رشد و توسعه مییابند. آلودگی بعد از گلدهی، از راه شکافها و ترکهای خوشه و از محل غلاف برگ ممکن است اتفاق بیافتد.
توسعه بیماری در زمان گلدهی تا آلوده شدن دانهها علاوه بر شرایط محیطی، فاکتورهایی نظیر نوع رقم مورد کشت و درجه حساسیت به بیماری، میزان مایع تلقیح اولیه بیماری در خاک و کیفیت بذور نیز دخالت دارند.
در ایران نیز از میان ارقام متداول گندم مورد کشت، شیرودی، زاگرس، چمران، رسول، البرز نیمهحساس و ارقام تجن، 15-75–N ،16-75-N ، استورک (دوروم) مقاوم و رقم اترک نیمه مقاوم به فوزاریوم خوشه میباشند.
پیش آگاهی و پیش بینی بروز بیماری
شروع و شیوع آلودگی در دو مدل قابل پیشبینی است:
1- وقتی که بارندگی نسبتاً طولانی به مدت 7 روز در زمان گلدهی استمرار یابد یا رطوبت بالا و دما در ساعاتی از روز بین 30- 15 درجه سانتیگراد باشد. این زمانی است که اسپورهای قارچها پخش شده و توسعه مییابند.
2- هنگامی که بارندگی و رطوبت بالا، 7 روز قبل از گلدهی و 10 روز بعد از گلدهی در حالیکه ساعاتی از روز درجه حرارت بین 30- 15 درجه سانتیگراد و رطوبت بالا تا90 درصد ادامه یابد. این زمانی است که اسپورهای قارچها پخش شده و توسعه مییابند و آلودگی رخ میدهد و بیماری شیوع مییابد.
محلولپاشی با قارچکش ممکن است که خسارت ناشی از بیماری را کاهش دهد در صورتیکه قارچکش در زمان اوائل گلدهی گندم و گندم دوروم و اوائل خوشهدهی جو صورت گیرد. کنترل بیماری زمانی موثر خواهد بود که سمپاشی هدفدار و در تمام جهات و سطوح خوشه انجام گیرد.
مدیریت بیماری فوزاریوم خوشه گندم
1- تناوب دانهریزها و ذرت با لگومینوزها برای یکسال و فاصله انداختن کشت غلات دانه ریز با ذرت. (فرم جنسی عامل بیماری باعث پوسیدگی ساقه، دانه، و کاکل ذرت شده که میتوانند بمدت چند سال در ذرت و بقایای گیاهی باقی بماند)
2- کاشت دانههای سالم و حذف کاشت دانههای لاغر، چروکیده و ضعیف و کموزن. (استفاده از بذر مرغوب و ضدعفونی شده به کاستن آلودگی اولیه کمک میکند ولی بطور قطعی از آلودگی بعدی و توسعه و گسترش آن جلوگیری نمیکند. بذور آلوده بایستی از پروسه تولید بذر خارج شوند)
3- ضدعفونی با قارچکشهای سیستمیک که طیف اثر وسیعی دارند و یا استفاده از مخلوط قارچکشها. (ازجمله سموم مورد توصیه میتوان به سومیایت – کاربندازیم – تیرام اشاره نمود)
4-کشت در زمینهایی که بطور کامل آماده سازی شدهاند.
5- کاشت در پاییز، زمانیکه دمای هوا 15درجه سانتیگراد یا بالاتر باشد صورت میگیرد و در بهار کاشت زودتر صورت میگیرد. (جهت فرار از بیماری)
6- شخم عمیق و تمیز کردن مزرعه از بقایای گیاهی آلوده و تکمیل عملیات پوشش بقایای محصول و بهداشت زراعی موثر میباشد.
7- عدم استفاده از کودهای گیاهی حاوی بقایای گیاهی آلوده.
8- عدم استفاده از واریتههای حساس به بیماری.
9- انبارکردن گندم با رطوبت بالای 14 درصد به جوانه زدن و توسعه قارچها کمک کرده و تولید مایکوتوکسین(سم قارچی) را بالا میبرد.
10ـ استفاده از ارقام مقاوم جو، گندم، یولاف و چاودار.
ترجمه، تدوین و گردآوری: حمید یدایی - حسن نظیفی
زیر نظر شورای نویسندگان مدیریت ترویج