مخبر کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی درباره ماحصل جلسه دیروز فراکسیون فرهنگیان با وزیر آموزش و پرورش گفت: وزیر آموزش و پرورش از سوی نمایندگان ملزم به استخدام نیروهای حق التدریسی شد.
محمد علی حیاتی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران "ایسکانیوز"، با اشاره به جلسه عصر دیروز نمایندگان فراکسیون فرهنگیان مجلس با وزیر آموزش و پرورش گفت: جلسه سه ساعته دیروز به بحث پیرامون نحوه اجرای طرح ساماندهی و مدیریت نیروی انسانی آموزش، پیگیری وضعیت استخدام نیروهای حق التدریس و کسری بودجه وزارت آموزش و پرورش اختصاص یافت.
حیاتی با تاکید بر اینکه نمایندگان، وزیر آموزش و پرورش را ملزم به استخدام نیروهای حق التدریسی کرده اند، گفت: نمایندگان فراکسیون از وزیر خواسته اند هر چه زودتر اقدام به استخدام نیروهای حق التدریس کند و نسبت به ارایه لایحه کسری بودجه وزارت آموزش و پرورش اقدام سریع تری انجام دهد.
مخبر کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی درخصوص ضمانت اجرایی بحث های مطرح شده در جلسه دیروز گفت: توضیحات وزیر در برخی از موارد قانع کننده نبود اما مساله مهمی که در جلسه مطرح بود، درخواست نمایندگان از وزیر برای حل این مسایل بود تا در صورت عدم اجرای آن، نمایندگان از راه های دیگری برای حل این مشکلات وارد شوند.
به نوعی لوزهها در مبارزه با عفونتهای حلقی و دستگاه تنفسی فوقانی موثرند، به طوری که باکتریها و ویروسهای وارد شده به گلو را به دام میاندازند و به منظور مبارزه با عفونتها، آنتیبادی تولید میکنند. لوزهها در بلوغ به بزرگترین اندازه خود میرسند و پس از آن رفتهرفته کوچک میشوند. در کودکان اندازه آن در حدود قطر گلوست و در صورت انسداد راههای هوایی یا اختلال در بلع و غیره در صورت بزرگ شدن و التهاب باید خارج شوند.
لوزههای سالم، صورتی کمرنگ بوده و نقاط سفیدرنگی روی آنها مشاهده میشود. لوزههای عفونی بیشتر قرمز هستند و روی آنها نقاط چرک سبز یا زرد رنگ، زخمهای خاکستری یا پوشش ضخیم سفید مایل به خاکستری مشاهده میشود. در سنین بالاتر، نامتقارن شدن لوزهها نشانه ویروسی شدن آنها، تومورهای لنفاوی یا سرطان سلولهای فلسدار است. متخصصان گوش و حلق و بینی با محافظهکاری، برداشتن لوزهها را توصیه میکنند چون خارج کردن آنها برگشت ناپذیر بوده و توان سیستم ایمنی بدن را کم میکند و تنها در صورتی عمل جراحی را توصیه میکنند که این عفونتها به طور مکرر اتفاق بیفتد.
لوزههای عفونی
با این که لوزهها در زمان سالم بودن به نابودی عفونتها کمک میکنند، ولی گاهی بیشتر از این که مفید باشند باعث مشکل میشوند. این مشکل زمانی بروز میکند که لوزهها ملتهب و عفونی میشوند. اگر با یک چراغقوه داخل گلوی کودک خود را نگاه کنید ممکن است لوزهها قرمز و ملتهب یا سطحی سفید یا زرد رنگ داشته باشند. از علائم التهاب لوزهها میتوان به گلودرد، درد و ناراحتی هنگام بلع غذا، تب، التهاب غدد لنفاوی گردن، سردرد، احساس سرما، تغییر صدا و گلودردی که باگوشدرد اشتباه میشود، اشاره کرد؛ البته لوزهها بزرگ و متورم در میان بسیاری از کودکان پدیده شایعی است و امکان دارد سالها ادامه یابد و شما به عنوان والدین کودک نباید زود قضاوت کنید. در صورت مشکوک بودن به عفونت، با پزشک مشورت کنید. تا چه وقت لوزهها باید خارج شوند. پزشک با مشاهده یک یا چند علائم رای به برداشتن لوزهها میدهد: التهاب لوزهها به طور دائمی یا گلودرد میکروبی، لوزههای ملتهبی که تنفس را دشوار کرده است و دشواری در خوردن گوشت و غذاهای جویدنی.
خرخر کردن که ممکن است به فعالیتهای روزانه کودک تاثیر بگذارد، توقف تنفسی بازدارنده هنگام خواب (که کودک در زمان خواب به دلیل لوزههای بزرگ حدود چند ثانیه دچار ایست تنفسی میشود که این حالت معمولا انسداد راههای هوایی را در پی دارد.)
و پس از عمل ....
پس از عمل جراحی، در بیشتر موارد کودک حدود 5 تا 10 ساعت در بیمارستان میماند. با وجود این، کودکانی که از لحاظ تنفسی دچار مشکل هستند و کمی خونریزی دارند بسرعت به اتاق عمل منتقل میشوند. کودکان زیر 3 سال و آنهایی که دچار بیماریهای مزمنی چون اختلالات ناگهانی یا فلج مغزی هستند یک شب را برای معاینات بیشتر در بیمارستان میمانند. پس از عمل، بهبود درد تنها یک هفته یا کمی بیشتر به طول میانجامد. کودک شما به مدت چند روز پس از عمل احساس خستگی میکند و انرژی زیادی از دست میدهد و ممکن است شبها بیقرار شود و خوب نخوابد، ولی تمام این مشکلات پس از 3 تا 14 روز بهبود مییابد. همچنین کودک شما ممکن است به خاطر مسکنهایی که در داروها وجود دارد چون قادر به خوردن غذای زیاد نیست، دچار یبوست شود.
رعایت برخی نکات پس از عمل
مایعات، مهمترین غذایی است که کودک در 3روز نخست پس از عمل باید مصرف کند و همین مساله میتواند تب و یبوست را کاهش دهد و بهبود را حاصل کند. بکوشید در 2 روز اول، هر ساعت حدود 100 گرم یا 1/0 لیتر به کودک خود مایعات بدهید. مایعات سبک، آبمیوه، شربت و ژله، غذاهای مناسبی هستند که کودک میتواند در طول این مدت از آنها تغذیه کند. در این میان، غذاهای نرم و مایعات خنک راحتتر بلعیده میشوند. با بهبود اشتهای کودکتان، او را تشویق به خوردن غذاهای سفتتر کنید. محدودیتی برای دادن غذا به کودک وجود ندارد و با این کار آسیبی به گلوی او وارد نمیکنید. بگذارید کودک غذایی را که میخواهد انتخاب کند. تا زمان بهبود کامل نباید از طریق نی غذا بخورد، چرا که خطر خونریزی را افزایش میدهد. کودک ممکن است پس از عمل در معده خود احساس ناراحتی کند، حالت تهوع و خستگی و بدخلقی داشته باشد، ولی پس از چند ساعت این حالات بهبود مییابد. حالت تهوع به دلیل کدئین موجود در داروی مسکن است.
مشکلات پس از عمل
گوش درد و گلو درد از علائم شایع پس از برداشتن لوزه است. گوش درد به دلیل اعصاب مشترک گوش و لوزه است. در این مواقع 4 تا 5 بار در روز به کودک داروی مسکن دهید. هرگز برای تسکین درد از آسپرین و ایبوپروفن استفاده نکنید، چون باعث افزایش خونریزی میشود. میتوانید برای راحتی بیشتر کودکتان، از کمپرسهای خنک یا بستههای یخ روی گلوی او استفاده کنید.
تب کردن مشکل دیگری است که پس از عمل طبیعی است و امکان دارد درجه تب به 37 تا 38 درجه سانتیگراد نیز برسد. تب کودک میتواند به دلیل نخوردن مایعات کافی بیشتر هم باشد، بنابراین در صورت رسیدن تب به 39 درجه با پزشک مشورت کنید.
تنفس سخت یکی دیگر از علائم طبیعی پس از عمل است و به دلیل زخمهای سفید یا زردرنگی که در محل عمل لوزه به وجود میآید، ایجاد میشود. این وضعیت میتواند با غرغره کردن آب نمک ملایم بهتر شود. زخمها پس از 5 تا 10 روز بهبود مییابند و مشکل تنفس کودک حل میشود.
پس از مرخص شدن کودک، خونریزی از ناحیه دهان و بینی رخ نمیدهد، ولی والدین باید شب اول پس از عمل، چندین بار وضعیت کودک را کنترل کنند و در صورت خونریزی او را به اورژانس ببرند. بهتر است کودک شما تا 48 ساعت پس از عمل جراحی در منزل استراحت کند. با بهتر شدن قوای بدنی کودک، فعالیت او هم بیشتر میشود.
تا 14 روز پس از عمل لوزه، ورزشهای سخت توصیه نمیشود. پس از عمل جراحی ممکن است به دلیل رعایت نکردن اصول تغذیه در دوران بهبود، فرد مجدد دچار عفونت شود. به همین دلیل نیم ساعت پیش از غذا باید از مسکن استفاده شود تا بلع کودک با درد همراه نباشد. بزاق دهان، حاوی آنتیبیوتیکهای طبیعی است که ناحیه عمل را تمیز میکند. جویدن و بلعیدن نوعی فیزیوتراپی برای گلو به حساب میآید. خوردن را با غذاهای نرم و ملایم آغاز کنید. از ادویههای تند، سرکه یا مرکبات تند و تیز استفاده نکنید، ولی بیشتر از غذاهای جویدنی استفاده کنید.
جویدن آدامس در بین وعدههای غذایی بسیار مفید است. سعی کنید کودکتان را پس از عمل از جمعیت زیاد یا افرادی که سرماخوردهاند و دچار هرگونه عفونتی هستند و نیز از محیطهای حاوی دود سیگار و گرد و خاک دور نگه دارید.
ندا اظهری