سیستمی برای تعادل دمای بدن
تعریق
شاید مهمترین و آزاردهندهترین سوغاتی که گرما برای ما به همراه میآورد، عرق کردن است. فرآیندی که علیرغم تمام فوایدش هیچکس دلخوشی از آن ندارد، اما تعریق همیشه در فصل گرما به سراغ ما نمیآید بلکه انجام فعالیتهای خاصی که باعث اتلاف انرژی میشود، میتواند عرق ما را در بیاورد. انجام حرکات ایروبیک، بالا رفتن از پلهها، انجام کارهای دشوار و حتی گاهی اضطراب هم میتواند چنین حالتی را در ما به وجود آورد.
عرق مایعی است با بوی خاص که از غدد عرق پوستی ترشح میشود. همه ما بیش از 5/2 میلیون غدد، عرق داریم که در سراسر بدنمان گسترده شدهاند. با وجود این که 98 تا 99 درصد از عرق را آب تشکیل داده است، مواد دیگری هم در ایجاد عرق دخیل هستند. عرق تقریبا از لحاظ داشتن کانیهایی چون سدیم، کلر، پتاسیم، کلسیم، آهن، روی و غیره غـنـی اسـت، ولــــی بیشترین مادهای که این 1 تا 2 درصد باقیمانده را تشکیل میدهد نمک است.
تعریق دو عملکرد بسیار مهم را در بدن ایفا میکند: یکی به عنوان سیستم دفعی و دیگری سیستم تعدیل گرما. تعریق در قالب سیستم دفعی، مایعات شور و زائد را از غدد عرق بدن جدا میکند. طی این عملکرد، با تعریق زیاد بدن قادر است تا 4 لیتر عرق در هر ساعت از بدن خارج کند. از سوی دیگر عملکرد سـیستم تعدیل گرمای تعریق از اهمیت فراوانی برخوردار است. در واقع این سیستم تعریقی راهی برای خلاص شدن از گرمای زیاد بدن است. وقتی یک لیتر عرق از بدن تبخیر میشود، ما حدود 585 کـیـلـوکـالـری انـرژی از دسـت مـیدهـیـم که برابر 20 درصـد از گـرمـای تـبـادلـی روزانـه بدن را در برمیگیرد. این عملکرد گرمای بدن را در حد اعتدال نگه داشته و در حکم یک خنککننده عمل میکند.