| گوشی یکصد گیگابایتی مجهز به ویدئو پروجکشن | ۱۳۸۶/۰۱/۲۶ | |||||
| ||||||
|
| ||||||
کاربرد نانولولهها در تشخیص و ترمیم ترک در اجسام پلاستیکی
براساس یک مطالعه جدید، با افزودن حتی مقادیر کمی از نانولولههای کربنی میتوان گامهای بلندی را در افزایش قدرت، کمال و ایمنی مواد پلاستیکی (که کاربرد گستردهای در کاربردهای مهندسی دارند) برداشت.

محققان پژوهشگاه پلی تکنیک Rensselaer، روشی ساده و جدید برای تشخیص و ترمیم ترکهای خطرناک و کوچک در بالهای هواپیما و بسیاری از ساختارهای دیگر که از ترکیبات پلیمری ساخته شدهاند، ابداع کردهاند.
این پژوهشگران با وارد کردن تدریجی نانولولههای کربنی رسانای الکتریسته به یک پلیمر و بررسی و ثبت مداوم مقاومت الکتریکی ساختار، توانستند مکان و طول ترک ناشی از فشار در یک ساختار مرکب را دقیقا شناسایی کنند.
مهندسان با تعیین محل ترک، یک جریان الکتریکی کوچک را برای گرم کردن نانولوله کربنی به این ناحیه میفرستند و در اثر ذوب شدن عامل بهبود دهنده- که در پلیمر جاسازی شده- ترک را با 70 درصد بازگشت استحکام اولیه ترمیم می کنند.
به گفته نیخیل کراتکار، استاد بخش مهندسی هستهای، هوافضا و مکانیک پژوهشگاه Rensselaer، تشخیص و ترمیم آسیب ناشی از فرسودگی، کارایی و ایمنی اجزای ساختاری را در سیستمهای مهندسی متنوع، تاحد قابل توجهی افزایش میدهد.
جزئیات این پروژه در مجله Applied Physics Letters به چاپ رسیده است.
گروه «کراتکار» با استفاده از اپوکسید معمولی ساختاری را ساختند که یک درصد از کل وزن آن را نانولوله کربنی چندجداره تشکیل میداد. آنها اپوکسید مایع را به طور مکانیکی مخلوط کردند تا مطمئن شوند نانولولههای کربنی ضمن اینکه در قالب خشک می شوند بهطور مناسبی در تمامی ساختار پخش شدهاند، همچنین سیمهایی را به صورت شبکه برای اندازهگیری مقاومت الکتریکی و کنترل ولتاژ اعمال شده به ساختار به درون آن وارد کردند. بدینترتیب میتوان با ارسال مقدار کمی الکتریسته به درون نانولولههای کربنی، مقاومت الکتریکی را بین دو نقطه دلخواه روی هر سیم اندازهگیری کرد، سپس ترک کوچکی در ساختار ایجاد کردند و مقاومت الکتریکی را بین نزدیک ترین نقاط اندازهگیری کردند.
از آنجایی که جریان الکتریکی برای رسیدن از نقطهای به نقطه دیگر باید از اطراف ترک عبور کند، مقاومت الکتریکی افزایش مییابد. هر چه طول ترک بیشتر باشد مقاومت الکتریکی بین دو نقطه نیز بیشتر می شود.
«کراتکار»، مطمئن است که این روش برای ساختارهای بزرگ تر نیز موثر خواهد بود. از آنجایی که نانولولهها در سراسر ساختا به طور همزمان و یکنواخت وجود دارند، این روش می تواند با اندازهگیری مقاومت الکتریکی و بدون نیاز به افزودن حسگرهای خارجی یا ابزارهای الکترونیکی گمراه کننده برای بررسی هر قسمت مورد استفاده قرار گیرد. این حسگرها درواقع جزء لازم ساختارند و اجازه بازنگری هر بخش از ساختار را میدهند.
با تشخیص ترک، میتوان ولتاژ عبوری از سرتاسر نانولولههای کربنی را در نقطه خاصی در شبکه
افزایش داد.
این ولتاژ اضافی با تولید گرما، عامل ترمیم کننده را ذوب کرده، آن را با اپوکسی مخلوط میکند. این محققان نشان دادند که ساختارهای تعمیر شده، حدود 70 درصد استحکام ساختار اولیه (ساختار بدون ترک) را دوباره بهدست میآورند و برای جلوگیری از بروز یک نقص ساختاری فاجعهآمیز با کامل به اندازه کافی مستحکم میشوند.
این روش، یکی از روشهای موثر برای غلبه بر ترکهای ریز و شکل غیرمعمولی از آسیب ساختاری، به نام لایه لایه شدن است. مطلب مهم درباره این کاربرد جدید این است که ما از نانولولههای کربنی نه تنها برای تشخیص ترک، بلکه برای ترمیم آن نیز استفاده میکنیم.
به گزارش ایسنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، این سیستم امکان بازنگری همزمان تمام ساختار را برای متصدی فراهم میکند و وجود ترک یا لایه لایه شدن را با تغییر در مقاومت الکتریکی در نقاط خاصی از ساختار آشکار میکند.
این سیستم به افزایش عمر، ایمنی و کم هزینه تر شدن ساختارهای پلیمری- که معمولا به جای فلزات در جاهایی که وزن یک عامل مهم است، استفاده میشود- کمک خواهد کرد.
منبع: کیهان
سرمایه گرانبها
بی شک وقت و فرصت بزرگترین سرمایه گرانبها و بینظیر برای بشر است، که میتوان در استفاده بهینه از آن، در همه عرصهها به پیش رفت و به عالیترین درجات مادی و معنوی نایل گشت.
وقت یعنی فرصتها، ساعتها، روزها و ماهها و سالها بلکه دقیقهها و ثانیهها و لحظهها، بهرهگیری از وقت بزرگترین توفیقی است که نصیب بشر میشود، و او میتواند در پرتو آن به اهداف عالیه برسد، و به پیروزی در همه ابعاد دست یابد، وقت گوهر ناب و گران سنجی است که ارزش هیچچیز را نمیتوان با آن مقایسه کرد، این که میگویند وقت طلاست، تعریف صحیحی نیست، چرا که:
وقت گذشته را نتوانی خرید باز مفردش خیره کاین گهر پاک بیبهاست
سعدی چیزی را برای سنجش ارزش وقت نیافته جز شب قدر را که مطابق قرآن بهتر از هزار ماه است آنجا که گوید:
قضا روزگاری زمن در ربود که هر روزش از پی شب قدر بود
مکن عمر ضایع به افسوس و حیف که فرصت عزیز است و الوقت ضیف
وقت همان عمر انسان است که سرمایهای بالاتر از آن نیست، مشروط بر این که از آن برای رشد و ترقی ظاهر و باطن استفاده شود، یعنی وقت نردبان ترقی گردد، و گرنه نه تنها سرمایه نیست بلکه شرمایه، و وسیله شرّ و تیره بختی است. بر همین اساس امام سجّاد(علیهالسلام) در فرازی از دعای خود به خداوند عرض میکند: «وَ عَمِّرنِی ماکانَ عُمرِی بِذلَةً فِی طاعَتِکَ، فَاِذا کانَ عُمرِی مَرتَعاً لِلشَّیطانِ فاقبِضنِی اِلَیکَ؛ عمر طولانی تا هنگامی که عمرم در راه اطاعت تو صرف شود به من عطا کن، و هرگاه عمرم چراگاه شیطان گردد، جانم را قبل از پیشی گرفتن عذابت بگیر.»(1)
و در فراز دیگر عرض میکند: «وَ نبّهِنی لِذِکرِکَ فِی اَوقات الغَفلَةِ، وَ استَعمِلنِی بِطاعَتِکَ فِی اَیامِ المُهلَةِ؛
خدایا مرا در وقتهای غفلت و بیخبری، برای یاد خودت هوشیار و بیدار کن، و در روزگار فرصت و فراغت، به عبادت و بندگی بگمار.»(2)
انسانها معمولاً وقت را فدای مال و ثروت میکنند، و آن را وسیله ترقی مادی قرار میدهند، در صورتی که باید مال و ثروت در خدمت وقت باشد، و آنها را وسیله بهرهمندی برتر از وقت قرار داد. بر همین اساس پیامبر(صلیاللهعلیهوآله) فرمود: «کُن عَلی عُمرِکَ اَشَحُّ مِنک عَلی دِرهَمِکَ وَ دِینارِک؛ در مورد حفظ عمر خود بخیلتر از پول و ثروت خود باش.»(3)
به طور کلی هرکس برای وقت ارزش قایل شد، و از آن با آگاهی و جدّیت استفاده صحیح نمود، به جایی رسید، و هرکس آن را عاطل و باطل نمود، قطعاً خود را تیره بخت نموده و درچاه هلاکت انداخته است. از این رو حضرت علی(علیهالسلام) فرمود: «وقتهای زندگی تو جزء جزء عمر تو است، پس بکوش که هیچ وقتی از عمر تو جز در موارد اموری که عامل نجاتت است تلف نشود.»(4)
انسان با ایمان ساعتهای زندگیش را به سه بخش تقسیم میکند،
1ـ بخشی را به مناجات با خدا و برقراری ارتباط با آفریدگار جهان میپردازد.
2ـ و بخشی را در طریق تأمین هزینه زندگی و سامان دادن به معاش(مانند غذا، لباس، مسکن و مرکب) به کار میگیرد
3ـ و بخش دیگر را برای استراحت و بهرهگیری از لذّتهای حلال و آرامش بخش روح و روان برمیگزیند،
و برای خردمند صحیح نیست که حرکتش جز در یکی از این سه مورد باشد، یعنی تأمین معاش، و عبادت و آباد نمودن آخرت یا بهرهگیری از لذّت و آسایش غیر حرام
چگونگی استفاده از وقت
چگونگی استفاده بهینه از وقت به این است که انسان با برنامه ریزی صحیح، کارهای مثبت خود را با تنظیم خاصی بین ساعات شبانه روز تقسیم کند، و هر ساعت یا هر چند ساعت را برای انجام کاری قرار داده، و به این برنامه و نظم ادامه دهد، به گونهای که اگر روزی در نظم و برنامهاش خللی وارد شد احساس چالش و کمبود نموده و به جبران آن بپردازد، مثلاً در امور معنوی و خودسازی، چنان که علمای اخلاق گفتهاند وقتی که صبح فرا رسید تا شب هنگام خواب پنج مرحله را با ترتیب و برنامه خاص بپیماید که عبارتند از: مشارطه، مراقبه، محاسبه، معاتبه و مکافئه. یعنی در مرحله نخست با خدا و خود شرط و عهد کند که گناه نکند و دچار لغزش نگردد. در مرحله دوم، مراقب و متوجه باشد که به عهد خود وفا نماید، و با مراقبت و نگهبانی جدّی به ترک گناه ادامه دهد، و با اراده نیرومند از ورود گناه بر زندگیش جلوگیری نماید، و در مرحله سوم در پایان کار، خود را محاسبه کند، و اعمال و گفتارش راحسابرسی نماید، و با کنترل دقیق ریز و درشت کارهای خود را تجزیه و تحلیل نماید، در مرحله چهارم هرگاه دریافت که در حسابرسی خود دچار گناه و لغزشی شده است توبه کند، و با عتاب و سرزنش خود، نفس سرکش خویش را رام نموده و طغیان آن را سرکوب نماید. و در مرحله پنجم توجه داشته باشد که گناه موجب چالش شده، با انجام کارهای نیک آن را جبران نماید، و خلأ به وجود آمده را پُر کند.
این برنامه ریزی پنج مرحلهای یک نوع وقتشناسی، و بهرهمندی از فرصت طلایی وقت است، که قطعاً باعث رشد و تعالی شده و موجب نجات و پیروزی در دو جهان خواهد شد. امیرمؤمنان علی(علیهالسلام) برای استفاده از ساعات شبانه روز و چگونگی بهرهمندی از آن ساعتها در سخنی میفرماید:«انسان با ایمان ساعتهای زندگیش را به سه بخش تقسیم میکند،
1ـ بخشی را به مناجات با خدا و برقراری ارتباط با آفریدگار جهان میپردازد.
2ـ و بخشی را در طریق تأمین هزینه زندگی و سامان دادن به معاش(مانند غذا، لباس، مسکن و مرکب) به کار میگیرد
3ـ و بخش دیگر را برای استراحت و بهرهگیری از لذّتهای حلال و آرامش بخش روح و روان برمیگزیند، و برای خردمند صحیح نیست که حرکتش جز در یکی از این سه مورد باشد، یعنی تأمین معاش، و عبادت و آباد نمودن آخرت یا بهرهگیری از لذّت و آسایش غیر حرام.»(5)
ارزش وقت از دیدگاه قرآن
در قرآن به قدری به وقت احترام شده که گویی در اوج ارزشها و مادر فضایل است، تا آنجا که خداوند به آن سوگند یاد نموده و میفرماید: «والعصر؛ سوگند به وقت»(6)
زیرا عصر به معنی زمان و روزگار است، که در تفسیر این آیه به عنوان یکی از تفاسیر ذکر شده، و زمان همان وقت است.
در قرآن آنچه را که موجب اتلاف وقت میشود به عنوان لغو، باطل، افراط و به طور کلّی بیهوده گرایی و پوچی، از آن سرزنش شده است، چرا که موجب نابودی عالیترین سرمایه زندگی، و آفت زیست سالم میگردد، خداوند در تعریف انسان با ایمان میفرماید: «و الّذین هم عن اللّغو معرضون؛ مؤمنان از کارهای بیهوده رویگردان هستند.»(7)
نیز در چندین آیه، خسارت و آه و افسوس آنان را که به وقت اهمّیت ندادند، در قیامت متذکر شده در یکجا میفرماید: «و خسر هنا لک المبطلون؛ در قیامت اهل باطل و اتلافگران وقت زیان خواهند دید.»(8)
و در مورد دیگر میفرماید: «ان تقول نفسٌ یا حسرتی علی ما فرّطت فی جنب اللّه؛ باید ترسید از آن روزی(قیامت) که انسان بیهوده گرا بگوید افسوس بر من از افراط کاری و کوتاهیهایی که در راه اطاعت خدا نمودم.»(9)
تا آنجا که با ناله و فریاد میگویند به دنیا باز گردیم و از وقت استفاده کنیم، ولی به آنها گفته میشود، ما عمر و وقت وسیعی در اختیار شما گذاشتیم، چرا استفاده نکردید؟ «و هم یصطرخون فیها ربّنا اخرجنا...؛ دوزخیان فریاد میزنند پروردگارا! ما را از دوزخ خارج کن تا عمل صالحی انجام دهیم، غیر از آنچه انجام دادیم(در پاسخ به آنان گفته میشود) آیا شما را به اندازهای وقت وسیع ندادیم به طوری که هر کس پندپذیر است، پندها را بپذیرد و آیا انذار کننده الهی به سراغ شما نیامد؟ اکنون عذاب الهی را بچشید که برای ظالمان هیچ یاوری نیست.»(10)
چنان که ملاحظه میکنید قرآن با تعبیرات گوناگون و هشدارهای شدید، ما را به بهرهگیری صحیح از وقت فراخوانده، و اتلافگران وقت را به عذابهای سخت تهدید نموده است، بنابراین آنان که وقت خود را به بطالت میگذرانند در حقیقت بر ضد قرآن گام برداشته، و در راه گمراهی افتادهاند، چرا که قرآن قدردانی از وقت را از ارکان اصلی ایمان، و وسیله نجات و پیروزی قرار داده است. آخرین سخن این که به فرموده قرآن یکی از پرسشهایی که کافران از پیامبر(صلیاللهعلیهوآله) نمودند در مورد فواید ماهها بود، خداوند به پیامبر(صلیاللهعلیهوآله) وحی کرد: «قل هی مواقیتٌ للنّاس...؛بگو این ماهها نشان دهنده وقتها برای نظام زندگی مردم است.»(11)
از این عبارت میتوان این نتیجه را گرفت که: زندگی فردی و اجتماعی، هیچ کس بدون وقتشناسی و ایجاد نظم و برنامه به سامان نمیرسد، نظم در تقسیم صحیح وقت، نظم در برنامه ریزی، نظم در مدیریت و اجرا، ما با یک نگاه به جهان هستی میفهمیم که همه چیز بر اساس نظم دقیق است، بنابراین بیهوده گرایی، درست گام نهادن بر خلاف نظم است، همان گونه که گردش ماه وسیلهای برای نظام زمان بندی شده است، ما نیز باید همسو با این نظام، با برنامه ریزی صحیح حرکت کنیم، و زندگی معنوی و مادی خود را با آن هماهنگ سازیم، و این هماهنگی همان استفاده مطلوب از وقتها، فرصتها و لحظهها است.
1. صحیفه سجادیه، دعای بیستم، بند 6.
2. همان، بند 29.
3. بحارالانوار، ج 77، ص 78.
4. غررالحکم، ج1، ص 252.
5. نهج البلاغه، حکمت 39.
6. سوره عصر، آیه 1.
7. سوره مؤمنون، آیه 3.
8. همان، آیه 78.
9. سوره زمر، آیه 56.
10. سوره فاطر، آیه 37.
11. سوره بقره، آیه 189.
حجةالاسلام و المسلمین محمد محمدی اشتهاردی
مطالب مرتبط با بروجرد
ادامه مطلب ...
هیچ گونه آثار زنگ زدگی روی قوطی آن مشاهده نشود
چربیها و روغنها از اجزای بسیار مهم در غذای انسان به شمار می رود و همه ما هر روز مقادیری از این ماده غذایی را مصرف می کنیم. چربی در تمام سلولها و بافتهای بدن وجود دارد و نقش حیاتی در غشای سلولی ایفا میکند. همچنین، چربیها به صورت پوشش و لایه محافظ در اطراف بعضی از اعضا و اندامهای بدن یافت می شوند.
▪ یکی از مسائلی که در مورد روغنها و چربیها بسیار حائز اهمیت است مسئله فساد آنهاست. هوا (اکسیژن)، رطوبت، نور، درجه حرارت، کاتالیزورها، برخی آنزیمها، از عوامل اصلی در فساد روغنها و چربیهاست.
۱ (هوا اکسیژن) :
هرگاه روغنها و چربیها در معرض هوا قرار گیرند، اکسیده میشوند که این عمل سبب ایجاد طعم نامطلوب در روغنها و چربیها می شود. هر اندازه درصد اسیدهای چرب غیر اشباع در روغن بیشتر باشد بیشتر در معرض خطر اکسیداسیون قرار میگیرد.
۲) رطوبت :
میزان رطوبت در روغنها و چربیها کم است. بنابر این، میکروبها کمتر موجب فساد آنها می شوند. وقتی که مقدار کمی رطوبت وارد روغنها شود سرعت فساد آنها بیشتر میشود.
۳) نور :
از جمله عواملی که بشدت سبب تغییر طعم و رنگ در چربیها و روغنها میشود نور است. بنابر این، مناسب است که این مواد در معرض مستقیم نور قرار نگیرد.
۴)درجه حرارت :
از عوامل مهم دیگری که در فساد روغنها و چربیها نقش دارد درجه حرارتی است که در آن قرار دارد. بنابر این، در هنگام پخت مواد غذایی استفاده از درجه حرارت بالا سبب تغییر رنگ و طعم در روغن و خروج دود آبی و سپس دود سیاه می شود که نشانه فساد روغن است. همچنین، قرار دادن چربیها و روغنها در کنار شعله گاز سبب تسریع در فساد آنها می شود.
● تند شدن چربیها و روغنها:
عموما هر تغییری در روغنها که موجب طعم نامطلوب آن شود را «تند شدن» می گویند. البته این تند شدن با توجه به عامل تغییر در طعم متفاوت است. چنانچه فساد ناشی از اکسیداسیون )شیمیایی یا میکروبی( باشد، به آن تند شدن اکسیداتیو میگویند. فلزات، پرتوها، رطوبت، میکروبها، اکسیداسیون چربیها، روغنها، را تسریع میکنند.
همچنین، گاهی میکروبها رنگدانههایی تولید میکنند که در چربی محلول است و داخل آن نفوذ میکنند که این عمل سبب تغییر رنگ در چربی میشود. در برخی از مواقع چربیها با میکروبها هیدرولیز یا اکسیده می شود.
همچنین، باید گفت که مواد غذایی چرب بهطور معمول رطوبت تقریبا پایینی دارد که این شرایط برای رشد کپکها - نسبت به سایر میکروبها - شرایط مناسبتری است. کپکها با تجزیه روغنها و چربیها سبب تند شدن و فساد آنها میشود.
● نکاتی درباره مصرف چربی و روغن:
با توجه به تمام موارد یاد شده برای نگهداری صحیح روغنها و چربیها، باید به این نکات توجه کرد :
۱) هنگام خرید:
لازم است که مشخصاتی روی ظروف بسته بندی روغن از هر جنسی که باشد درج شود. این مشخصات شامل نام تجاری کالا، نوع فراورده، شماره پرونده ساخت کالا، شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت، نام شرکت سازنده و نشانی آن، شرایط نگهداری و مصرف ، تاریخ تولید، تاریخ انقضاست.
روی بسته بندی انواع روغن نباتی جامد هیدروژنه، باید میزان اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای چرب ترانس را ذکر کرد.
هرچه میزان اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای چرب ترانس روغن نباتی جامد کمتر باشد روغن بهتر و سالمتر است.
▪ هیچ گونه آثار زنگ زدگی روی قوطی آن مشاهده نشود.
▪ هیچ گونه آثار نشت روغن در بسته بندی آن مشاهده نشود.
▪ در محل مرطوب نگهداری نشده باشد.
▪ در معرض مستقیم نور قرار نگرفته باشد.▪ در معرض حرارت و دمای بالا قرار نگرفته باشد.
۲) در منزل :
▪ به هنگام طبخ با روغن، از حرارت کم استفاده کنید.
▪ برای سرخ کردن، از حرارت ملایم با مدت زمان کمتر استفاده کنید؛ زیرا حرارت بیش از حد سبب ایجاد بوی تند و زننده در روغن میشود.
▪ روغن سوخته بیماری زاست؛ از مصرف آن جدا خودداری فرمایید.
▪ روغنهای مایع را حرارت ندهید، مگر آنکه مخصوص سرخ کردن باشد.
▪ از مصرف مجدد روغنی که حرارت دیده است پرهیز کنید.
▪ پس از هر بار مصرف ، در ظرف روغن را ببندید تا اکسیژن وارد آن نشود.
▪ اگر مقداری روغن از ظرفی بزرگ مصرف شده باشد، برای جلوگیری از تند شدن آن، بهتر است باقیمانده روغن را در ظرفی کوچکتر بریزید و در آن را کاملا ببندید تا روغن کمترین تماس را با هوا داشته باشد.
▪ روغنهای مایع را به مدت طولانی در منزل نگهداری نکنید.
▪ سسهای سالاد و مایونز را - به علت داشتن چربی زیاد - بویژه پس از باز شدن باید در یخچال نگهداری کرد.
امروزه، روغنهای گوناگونی در فروشگاهها و مراکز خرید عرضه می شود، ولی باید توجه داشت که از هر روغنی باید برای مصرفی خاص استفاده کرد . برای مثال، روغنهای مخصوص سرخ کردن - به علت بالا بودن آنتی اکسیدان های صنعتی در مقابل عوامل فساد روغن- مقاومتر است و بر اثر حرارت اعمال شده روی آنها مواد سرطانزا تولید نمیکند. بنابر این، میتوان آنها را ۲ تا 3 بار استفاده کرد.
روزنامه سلام
ابتدا امر شاید کمی تعجب آور باشد اما قطعات کامپیوتر آنچنان گرما تولید می کنند که برخی از کارشناسان مدعی هستند بخشی از گرمای جو زمین از همین کامپیوترها میلیونی جهان متنتشر می شود!!! از این مقوله که بگذریم ، اگر یک کامپیوتر شخصی را ساعت ها در یک اتاق سربسته نگه دارید ؛ افزایش گرما را به طور محسوس احساس می کنید.

در اکثر مارکهای تجاری در خصوص مادربود و CPU و در اجناس جدید کارت گرافیک در صورت افزایش دما زیاد ؛ کامپیوتر به طور خودکار و سریع خاموش می شود و این موضوع تا رفع کامل گرما تکرار می شود.
اما مشکل در دو مقوله حاد می شود ابتدا ممکن است که دماسنج یا به اصطلاح فنی ترموکوپل این قطعات کارایی خوبی نداشته یا خراب باشد در نتیجه شما صدای خفیف یک انفجار یعنی ذوب شدن سی پی خود را خواهید شنید یا در عین ناباوری به مشکلی برمی خورید که نشانگر خرابی کارت گرافیک یا صدا شماست یعنی خروجی تصویر به مانتیور یا صدا به بلندگوها را ندارید. به همین سادگی کارت گرافیک یا کارت صدا و احتمالا مادربورد شما می سوزد ؛ مشکل حاد بعدی در خصوص منبع تغذیه و برخی دیگر از قطعات است این قطعات دماسنج مستقل ندارند در نتیجه در صورت ایجاد گرما شدید ؛ بازهم به کار خود ادامه می دهند و در نتیجه به راحتی می سوزند البته اگر خوش شانس باشید و خرابی منبع تغذیه باعث سوختگی بردها ؛ هارد دیسک سی دی رام و قطعات دیگر نشود. پس همیشه مراقب دما باشید.
فراموش نکنید گرچه زیبایی ظاهری کیس مهم است به خصوص اگر آن را دریک دفتر کار یا شرکت استفاده کنید اما توصیه ما انتخاب یک کیس مناسب است که در آن دماسنج یا ترموکوپلهای مناسب با کیفیت و استاندارد تعبیه شده باشد .
تعبیه فن های مناسب یکی دیگر از مواردی است که می توانید در کنترل دمای کامپیوتر خود به کار ببرید البته در حال حاضر قطعاتی مانند سی پی یو ، کارت گرافیک و برخی از کارت های پرسرعت دیگر دارای فن مستقل همراه با دماسنج مستقل هستند این امر به کارایی سیستم شما کمک می کند . برخی از کیس ها نیز برای مادربورد یک فن جداگانه دارند ترموکوپلهایی هم برای تعیین لحظه ای دما داخل کیس تعیبه می شود تا با اطمینان خاطر ساعت ها به کار خود ادامه دهید.
داخل کیس و دیگر قطعات کامپیوتر را تمیزکاری کنید .برای اینکار می توانید از ابزار تمیزکاری حرفه ای بهره ببرید، سشوار تمیزکننده کامپیوتر، «اسپری » برد، فن و اسپری براق کننده، دستمال خشک و لوازم مشابه دیگر می تواند ابزار کار باشد. هر از گاهی با سشوار تمیزکننده یا اگر در اختیار ندارید یک دستگاه دمنده هوا بهره ببرید حتی برخی از قوطی اسپری ارزان قیمت حاوی هوا فشرده وجود دارد که می توانید به آرامی و با وسواس گردوخاک نشسته بر داخل منبع تغذیه، کیس و حتی برروی فن پردازنده را پاک کنید
ابزار بعدی هم می تواند قوطی اسپری کف، اسپری بورد( مخصوص تمیزکاری بوردها مانند مادربورد و ....) اسپری براق کننده برای سطوح خارجی کامپیوتر بهره ببرید، یک قوطی اسپری ارزان قیمت خریداری نموده و مطابق با کاتالوگ آن بهره ببرید .
یک دستمال نرم و یک برس نرم کوچک هم می تواند به کمک شما بیاید اما در مورد قطعات داخلی یا همان قطعات داخل کیس هرگز از برای تمیزکردن از ارتباط مستقیم با بردها و یا دیگر قطعات جدی اجتناب کنید که علاوه بر احتمال قوی در برق گرفتگی شدید و کشنده احتمال سوختگی قطعه یا کل قطعات داخلی امکان پذیر است .
اگر هم کمی وسواس دارید حدود شش ماه یکبار از متخصصین امر بخواهید تا کامپیوتر شما را به طور کامل بازدید و گرد و خاک مزاحم را پاک کنند ؛ گرد و خاک علاوه بر اینکه مانع شدید انتقال گرما در کامپیوتر شما است باعث ایجاد اتصالی در برد کامپیوتر و یا ایجاد کندی در سرعت فن ها کامپیوتر و در نتیجه سروصدا و حتی جام و سوختگی فن شما می شود.
البته این امر در بین افرادی که متخصص کامپیوتر هستند شایع هست به خیال خنکی سیستم خود یا برحسب عادت درب کیس را باز می کنند ، این امر ممکن است باعث برخورد جسم خارجی به بوردها و سوختگی شود .
کیس ها به گونه ای طراحی شده اند که به صورت منظم و باکارایی بالا هوا را در داخل تهویه و گرما را از قطعات جمع آوری و دفع کنند در نتیجه بازنمودن دایم کیس باعث اختلال در این گردش هوا و در نتیجه تهویه مطبوع هوا می شود پس درب کیس را هرگز به طور دایم باز نگذارید .
شاید کیس هایی را با چند فن مشاهده کرده باشید. اکثر کیس ها یک فن اضافه در قسمت جلو یا بالا نزدیک منبع تغذیه دارند. دلیل این امر ایجاد یک جریان هوا در درون کیس است که گرمای تولیدی درونی را به بیرون هدایت کند.به طور طبیعی گرما به سمت بالا جریان می یابد. بنا بر این گرما در بالای کیس یعنی در همانجایی که منبع تغذیه قرار دارد? جمع میشود. متاسفانه فن اکثر منابع تغذیه? هوا را به سمت داخل میدهند? در حالی که ما می خواهیم هوای گرم جمع شده در بالای کیس را به بیرون هدایت کنیم.

تک تک قطعاتی که خود تولید گرما میکنند باید به نحوی گرمای خودرا به بیرون هدایت کنند.در مورد CPU این کار توسط یک HEATSINK ویک فن صورت میگیرد. جنس HEATSINK یا همان شبکه فلزی معروف روی اجزای الکتریکی و الکترونیکی که در بازار به رادیاتور !!! معروف است از نقره? مس?الومینیوم و... است. در برخی اجزای الکتریکی گرما به قدری کم است که با مجاورت هوا از بین میرود. گاهی وجود یک HEATSINK به تنهایی میتواند گرما را از قطعه گرفته و به بیرون هدایت کند . گاهی نیز عمل خنک کنندگی به همکاری نزدیک HEATSINK و فن نیاز دارد. کاری که برای تمامی CPUها و برخی کارت های گرافیک جدید انجام میشود. انواع کارت های گرافیکی بسته به نوع و سرعت آنها به 3 روش یاد شده گرما را از خود دور میکنند. منابع تغذیه نیز در داخل خود HEATSINK دارند که به کمک فن گرما را به بیرون میدهند .
این قطعات تنها گرمازای عمده درون کیس است که برای آن به طور پیش فرض کارخانه? خنک کننده ای در نظر نگرفته است. اما با اندکی گشت وگذار درون بازار با انواع متفاوتی از فنهای دیسک سخت برخورد میکنید که شما نیز میتوانید با تهیه یکی از آنها و نصب آن برروی دیسک سخت خود? گرمای تولید شده را از این قطعه دور کنید. با این کار? هم کارایی و هم عمر دیسک سخت خود را افزایش میدهید. در دیسک سخت و سی دی رام ها فن مستقل تعبیه نمی شود گرما حاصله از دیسک سخت می تواند بر برد سخت افزاری هارد دیسک و حتی قطعات داخلی حساس آن تخریب کننده باشد. سعی کنید یعنی توصیه کنید هارددیسک در محل مناسب تعبیه شود.
تمام موارد یاد شده در هنگام خرید کامپیوتر را به کار بندید کافی است ابتدا یک کیس مناسب و کامل خریداری کنید ، قطعات دیگر گرما زا نیز با حساسیت انتخاب کنید. سعی کنید هر شش ماه یکبارهم با پاک کننده های داخل کیس قطعات داخلی و لوازم جانبی خود را تمیزکاری کنید و امیدوار باشید با مشکل جدی روبرو نمی شوید .
منبع :وبلاگ فن آوری اطلاعات یزد
ارگونومیک (ERGONOMICS) شاخه ای از علم مهندسی است که به طراحی ابزار و لوازمی برای حفظ سلامت فیزیکی بدن در هنگام کار می پردازد. درد، غالبا در اثر حفظ مداوم یک حالت نادرست قرارگیری بدن ایجاد میشود. مثالهای رایج آن شامل: تایپ همزمان با صحبت تلفنی با نگه داشتن گوشی تلفن در گودی گردن، چرخاندن مداوم سر از چپ به راست هنگام تایپ از روی یک متن و نگاه کردن به صفحه کامپیوتر و یا نشستن به مدت طولانی هستند.
یکی از شاخص های استقرار تجهیزات، میز کار رایانه است. میز کار را می توان به سه قسمت تقسیم کرد:
ناحیه اول: ناحیه ای که به ندرت از آن استفاده می شود (قسمت عقب سطح میز کار).
ناحیه دوم: ناحیه ای که گهگاه از آن استفاده می شود (قسمت وسط سطح میز کار).
ناحیه سوم: ناحیه ای که همواره از آن استفاده می شود (قسمت جلویی سطح میز کار).
ناحیه اول یا قسمت اول که سطح انتهایی میز کار است و به ندرت از آن استفاده می شود، مکانی است که فقط جهت نمایش است. اشیایی همچون مانیتور، عکس، ساعت، گلدان، جای مداد و خودکار، بلندگو یا اسپیکر در این ناحیه قرار می گیرند. ناحیه یا قسمت دوم، سطح میانی میز کار است. در این ناحیه، اشیایی قرار می گیرند که گهگاه از آنها استفاده می شود؛ لوازمی همچون تلفن، ماشین حساب، سینی و... . ناحیه یا قسمت سوم، سطح آغازین یا جلویی میز کار است. در این منطقه ادواتی قرار می گیرند که همواره کاربرد دارند؛ ادواتی همچون کی برد، موس و موس پد. در مورد میزکار ذکر این نکته الزامی است که میزهایی که صفحات جداگانه ای برای صفحه کلید و موس دارند، به هیچ عنوان مناسب کار کاربران نیستند.
مانیتور باید به صورتی استقرار یابد که اولاً در ناحیه اول باشد و در ثانی دقیقاً روبه روی صورت باشد. به گونه ای که هنگام کار با آن، بتوان بالاترین نقطه مانیتور را مشاهده کرد یا به عبارتی دیگر، چشم کاربر به موازات بالاترین قسمت مانیتور باشد و فاصله مانیتور از چشم کاربر نیز بین چهل و هفتاد سانتی متر باشد.
ذکر این نکته بسیار مهم است که صفحه کلید هرگز نباید در ارتفاعی بالاتر یا پایین تر از سطح میز کار باشد. به عبارت دیگر، صفحه کلید باید دقیقاً روی میز کار و در قسمت سوم و روبه روی مانیتور باشد. در این حالت زاویه بین بازو و ساعد در هنگام کار نباید از نود درجه تجاوز کند. نکته دیگر در مورد صفحه کلید، نحوه استقرار مچ دست ها روی آن است. خیلی مهم است که هر دو مچ کاملاً به موازات هم روی صفحه کلید به نحوی قرار بگیرند که هر یک سهمی از صفحه کلید را به گونه مساوی تقسیم کند. جمع شدن مچ دست به سمت داخل یا خارج، هرگز اصولی نیست. زاویه گرفتن کف دست از مچ نیز باعث آسیب خواهد شد. نکته بسیار مهم و قابل اشاره، این است که دیده شده بسیاری از کاربران، پایه های زیر صفحه کلید را باز می کنند تا به کی برد زاویه بدهند؛ این کار بدترین حالت برای مچ دست است. بهترین حالت برای کی برد آن است که صفحه کلید، کمترین زاویه را داشته باشد.
مانند صفحه کلید یا همان کی برد بیشترین کاربرد را دارد. محل استقرار آن برای کاربران چپ دست، سمت چپ و برای کاربران راست دست، سمت راست و در ناحیه سوم است. دیده شده که بسیاری از کاربران، موس و موس پد را در ناحیه دوم میز قرار می دهند و این باعث می شود که زاویه بین بازو و ساعد بیش از نود درجه شود. در مورد مچ دست نیز به این نکته باید اشاره کرد که هنگام کار با موس، دست بایستی با موس در یک امتداد باشد. یعنی خم شدن مچ به سمت چپ یا راست یا بالا و پایین صحیح نیست. محل استقرار انگشتان روی موس نیز به این قرار است که سه انگشت وسطی بر روی موس و انگشت های شست و کوچک در دو طرف موس قرار می گیرند.

یک نکته مهم و اساسی اینکه برخی از عزیزان پس از خریداری یک رایانه در منزل یا محیط کار به منظور صرفه جویی اقتصادی اقدام به خرید صندلی کامپیوتر یا صندلی مهندسی نمی کنند و از صندلی های معمولی منزل بهره می برند این موضوع وقتی خطرناک می شود که از صندلی چوبی و صندلی ایستا و غیر متحرک بهره می برید. اگر از نگاه اقتصادی به این موضوع نگاه می کنید مطمن باشید با استفاده از صندلی های چوبی و غیر استاندارد در آینده دچار بیماری ها شده که علاوه بر اعمال هزینه های گزاف؛ دردهای غیرقابل درمانی را بروز می دهد. پس توصیه اکید می شود در هنگام خرید کامپیوتر، یک میز و صندلی مخصوص کامپیوتر خریداری کنید که علاوه بر زیبایی و ظرافت در مبلمان محل کار و منزل ویا اتاق شخصی شما باعث جلوگیری از بروز خطرناک و بیماری های ناشی از کار با کامپیوتر می شود .
1. صندلی شما باید متحرک و دوار و با پایه چرخدار باشد.
2. ارتفاع صندلی نیز قابل تغییر باشد تا بر اساس قد و طول بدن شما و نسبت آن با طول دستهایتان به گونه ای تنظیم گردد که به راحتی با صفحه کلید کامپیوتر کار نموده و صفحه نمایشگر را رویت کنید.
3. صندلی براساس وزن شما، دارای مفصلهایی باشد که بتواند حرکات شما را تنظیم کند.
4. پشتی صندلی باید به صورتی طراحی شده باشد که از بروز کمر درد و دردهای مفصلی جلوگیری کندمحل نشستن آن قابل تنظیم به جلو و عقب باشد.
5. محل نشستن آن از جنسی باشد که قابل سرخوردن نباشد.
6. حداقل 5 پایه باشد (تعداد بیشتر بهتر است) و قابلیت چرخش 360 درجه داشته باشد. نکته مهم آنکه صندلی هایی که دارای تکیه گاه برای دست ها هستند، مناسب نیستند.
چگونگی تنظیم صندلی کامپیوتر هم قابل تامل است که باید به صورت جدی تلقی گردد.
مرحله اول: درست روبه روی صندلی بایستید. در این حالت زانوها باید با محل نشستن در یک راستا باشند. به عبارتی، زانوها با محل نشستن تماس داشته باشد. در این حالت محل نشستن تنظیم شده است.
مرحله دوم: روی صندلی بنشینید. در این حالت قسمت داخلی زانو با لبه صندلی بایستی به اندازه یک مشت جمع شده کاربر فاصله داشته باشد. توجه داشته باشید که زانو بایستی زاویه ای حدوداً نود درجه بین ساق و ران داشته باشد.
مرحله سوم: تکیه گاه یا پشتی باید به نحوی تنظیم شود که دقیقاً قسمت انحنا یا تورفتگی کمر را پر کند. اگر هر یک از این سه مرحله تنظیم نبود، در صورت اینکه صندلی کاربر دارای شرط ذکر شده باشد، به راحتی می توان آن را تنظیم کرد.
هنگام نشستن، کف پاها باید به طور کامل روی سطح زمین قرار بگیرد. در این حالت دست ها از دو طرف به سمت پایین نگه داشته شود، آرنج ها باید با سطح میز در یک امتداد باشد و حتی الامکان هیچ چیزی را زیر پاها نباید قرار دارد. اما اگر با توجه به موارد یاد شده، اختلاف سطحی پیش آمد، می توان از یک کتاب عریض یا یک سطح مسطح عریض برای زیر پاها استفاده کرد که این سطح عریض حتماً باید از عرض هر دو پا بیشتر باشد(دو برابر سطح هر دو پا). لازم به توضیح است که سطح مسطح فوق، نباید هیچ زاویه ای داشته باشد.
منبع : وب سایت یزد فاوا